Zbliża się czas świątecznych jarmarków oraz spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy rozgrzewających napojach. Największą popularnością wśród dorosłych konsumentów cieszą się tak zwane grzańce, czyli wino lub piwo podawane na ciepło. Dodaje się do nich aromatyczne przyprawy i dodatki, które niezmiennie kojarzą nam się z tym okresem w roku. Warto wiedzieć, że możemy w tym celu wykorzystać także inne trunki, które doskonale smakują również po podgrzaniu. Czy Calvados jest jednym z nich? W jakiej formie najlepiej go spożywać?
Czym jest Calvados?
Choć w Polsce trunek ten jest nieco mniej znany, we Francji, skąd pochodzi, uważa się go za jeden z bardziej tradycyjnych napojów. Pija się go w różnych formach, na przykład samodzielnie albo jako dodatek do kawy. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe pojawia się także jako składnik potraw. W okresie świąteczno-zimowym bardzo chętnie podaje się go na ciepło z różnego rodzaju dodatkami, na przykład z aromatycznym cynamonem czy goździkami. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego grzańca. Ma przy tym doskonałe walory smakowe oraz rozgrzewające. Co jeszcze warto wiedzieć o tym mało w Polsce znanym trunku?
Czy Calvados jest tym samym co cydr?
Nie da się ukryć, że oba warianty mają ze sobą wiele wspólnego. Warto jednak wiedzieć, że aromatu Calvadosu nie sposób pomylić z żadnym innym zapachem. Pierwszym skojarzeniem z tym napojem jest obraz świeżo upieczonej szarlotki. Jest on zdecydowanie najbardziej dominujący. Mimo iż napój ten stanowi połączenie mocnej brandy oraz jabłek, to owoce stanowią tu nadrzędną nutę. Jednocześnie jednak łagodzą smak trunku, dzięki czemu mogą po niego sięgnąć nawet osoby, które na co dzień nie piją tak mocnego alkoholu.
Calvados należy do kategorii mocniejszych alkoholi, takich jak whiskey czy rum. Warto przy tym wiedzieć, że pozyskuje się go w podobny sposób, w procesie destylacji. Innym podobieństwem jest również to, że dla poszczególnych partii trunku wykorzystuje się oznaczenie rocznika, w którym powstała. Do procesu destylacji przykłada się ogromną wagę i uważa się zajmujące się tym osoby za prawdziwych rzemieślników. Calvados poddaje się podwójnej destylacji (alembikowej lub kolumnowej). Następnie alkohol leżakuje przez minimum dwa lata. Oryginalny napój produkuje się wyłącznie na północy Francji, co potwierdza specjalne oznaczenie na etykiecie – AOC (z języka francuskiego: Appellation d’origine contrôlée). Prawdziwi koneserzy sięgają wyłącznie po butelki pochodzące ze sprawdzonych, czołowych destylarni.