koniak
2 stycznia, 2023 Autor admin 0
alp-1 lite
Profesjonalny alkomat ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
1199 zł
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui i walizka
➕ 5 dodatkowych ustników, apteczka
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
Alkomat-ALP-1-LITE
evo
Alkomat PRO X-5 plus
199 zł
399 zł
➕ etui do przechowywania
➕ dwa ustniki wielokrotnego użytku + 20 szt. gratis
➕ gratis selfie stick do telefonu
➕ eleganckie etui
➕ 10 dodatkowych ustników
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
swiade
Alkomat PRO X-5
3-lata-gwarancji
3-lata-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat pro-x-5+ 5 lat gwarancji
pro x-3
Alkomat PRO X-3
299 zł
299 zł
➕ etui do przechowywania
➕ 2 ustniki wielokrotnego użytku + 5 szt. gratis
➕ 100 szt. ustników jednorazowych
➕ eleganckie etui
➕ pasek na rękę
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
isober 30
Alkomat iSOBER 30
499 zł
➕ elegancki futerał
➕ wysuwany ustnik + 10 szt. gratis
➕ gratis apteczka samochodowa Promiler
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 dodatkowych
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 gratis
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
swiade
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
iblow
Precyzyjny alkomat policyjny iBlow
1 599 zł
1 599 zł
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
swiade
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
alkomat policyjny nie taki straszny
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny

Nie jest tak łatwo wybrać najlepszy koniak, ze względu na różne upodobania smakowe i gusta alkoholowe ludzi. Kłopoty przy wyborze zwykle są związane z małą dostępnością prawdziwych, niepodrobionych rodzajów. Dodatkowo musimy zdawać sobie sprawę z tego, że im starszy koniak, tym ma wyższą cenę.

Koniak podawany jest w kieliszkach tulipanowych lub koniakówkach, w temperaturze pokojowej bez lodu. Alkohol ten może stanowić doskonały dodatek do wypijanej kawy i do deserów. Co ważne koniak powinno przechowywać się w temperaturze pokojowej i pionowo, a otwierać tylko na czas nalewania alkoholu. Zatem wybierając najlepszy koniak, kierujmy się wiedzą na jego temat, w tym klasyfikacją oraz własnym gustem.

Najlepszy koniak – pochodzenie

Koniak jest trunkiem bardzo cenionym i uznawanym nawet za najbardziej wyrafinowany z alkoholi. Wynika to z jego złożoności, szerokiej gamy doznań smakowych i wysokiej jakości składników. Pochodzi z Francji,  z jednego regionu o nazwie Cognac, skąd zaczerpnięto nazwę.

Główny ośrodek, Koniak, jest średniowiecznym miastem, które leży w zachodniej Francji w regionie Charente. Jest to wyjątkowe miejsce na świecie, gdzie od wieków panuje tradycja produkcji tego mocnego trunku. Właśnie ta część kraju znana jest z produkcji winogron, które rosną wszędzie na łagodnych wzgórzach. Region ten sąsiaduje z Bordeaux słynącym z produkcji wina.

Warto wiedzieć, że aby kupić dobry koniak, najlepiej zrobić to we Francji, ponieważ proponowane w Polsce opcje i ceny są zupełnie inne.

Koniak

Koniak – trochę historii

Pierwszymi, którzy wynaleźli koniak, byli Ormianie. Natomiast na tereny Francji dotarł parę wieków później. Trunek ten zaczęto destylować w 1617 roku. Podczas, gdy wszyscy określili go słowem podobnym do dzisiejszego brandy, Francuzi nazwali ten trunek „eau-de-vie du Cognac”, czyli „woda życia z Cognac”. Technologia wytwarzania nie zmieniła się od ponad 400 lat, a nazwa „koniak” została prawnie zastrzeżona.

Trunek można nazwać koniakiem tylko po przejściu przez podwójną destylację w tradycyjnych miedzianych alembikach. Sekret podwójnej destylacji przypisuje się XVI – wiecznemu rycerzowi o imieniu Jacques de la Croix-Maron. Podobno rycerzowi w koszmarnym śnie ukazał się Szatan, który chciał ugotować jego duszę. Ponieważ to się nie udało, Szatan zagroził, że ugotuje ją jeszcze raz. Wtedy Jacques obudził się zlany potem i w przekonaniu, że podwójna destylacja nada jego winu zupełnie nowy i odmienny charakter. W ten sposób powstał właśnie koniak.

Najlepszy koniak – wytwarzanie

Do produkcji stosuje się jedną z trzech odmian białych winogron. Koniak musi powstać przynajmniej w 90% z gatunków Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard. Natomiast większość koniaków wytwarza się tylko z odmianą Ugni Blanc.

Zaraz po zbiorze winogron wyciska się z sok, który podlega krótkiej fermentacji. Tradycyjnie destylacja koniaku odbywa się w dwóch oddzielnych etapach z wykorzystaniem miedzianych zbiorników. Wynik pierwszego ogrzewania soku z winogron z 35% alkoholu jest nazywany de brouillis. Natomiast drugi etap zwie się la bonne chauffe.

Po procesie destylacji napój wlewany jest do nowych dębowych beczek, w których rozpocznie się powolny proces dojrzewania. Dzięki porowatemu drewnu koniak w kontakcie z powietrzem z zewnątrz wchłania substancje. W ten sposób uzyskuje swój wyjątkowy kolor i smak. Następnie po kilku miesiącach najlepszy koniak przelewa się do starszych beczek w celu kontynuacji powolnego procesu starzenia. Obliczono, iż każdego roku przez utlenianie garbników z całej objętości trunku wyparowuje około 3% tzw. eau de vie, czyli wody życia. Francuzi w tym przypadku są dowcipni, ponieważ mówią, że to działka dla aniołów, aby im nie było żal.

Najlepszy koniak – który kupić? Główni producenci

Specjaliści od koniaków twierdzą, że jest on najbardziej złożonym alkoholem na świecie. Potrafią bowiem odszukać w nich kilkaset różnych aromatów. W regionie Charente znajduje się wiele domów koniaków. Niektóre z nich utrzymują tradycję od wieków, a inne są całkiem nowe. Odpowiedź na pytanie, która marka koniaku jest najlepsza, nie jest zatem taka prosta. Należy zaznaczyć, iż producentów koniaku jest bardzo dużo. Mimo to zaledwie kilka firm przejęło rynek światowy.

W polskich sklepach można znaleźć koniak od największych firm, takich jak: Hennessy, Martell, Remy Martin, Curvoisier czy Camus. Głównie pierwsze 3 firmy są ogromnymi koncernami, które produkują najlepszy koniak na bardzo dużą skalę. Aczkolwiek marka nie jest tak istotna, co jego wiek.

Koniak

Wybór najlepszego koniaku

Koniak, jak wino, im jest starszy, tym lepszy. Młody koniak ma bardzo intensywny smak ostrego alkoholu. Dlatego też ciężko jest go sączyć. Tymczasem świetnie nadaje się na koktajle. Jeżeli chcemy skosztować dobry koniak bez mieszania go z sokiem czy colą, musimy wybrać starszą butelkę. Dojrzała bowiem z wieloma walorami smakowymi ma tyle samo procent alkoholu, a poza tym jest także smaczna.

Czym się kierować wybierając najlepszy koniak – wskazówki

W celu wyboru naprawdę jakościowego koniaku musimy przede wszystkim znać jego typy, wskazówką jest głównie wiek. Spośród wielu odmian dwie z nich plasuje się najniżej tj. V.S. i V.S.O.P.  Młodsze gatunki często są ignorowane przez koneserów. Dla nich wysokiej jakości najlepszy koniak zaczyna się od X.O. Twierdzą, że napój wymaga odpowiedniego okresu dojrzewania, aby rozwinąć swój charakterystyczny bukiet aromatów i smaków.

Z tego względu to właśnie starsze butelki oferują większą wielopoziomowość. Dodatkowo wiele domów koniaku ma w ofercie również klasy Extra lub Hors d’Age, często w wieku powyżej 30 lat. Szczególną klasą są koniaki vintage. Niewątpliwie, to najbardziej pożądane i kolekcjonerskie butelki.

Najlepszy koniak – topowe winnice, bary i sklepy

Następnie warto zwrócić uwagę, jaka jest winnica, z której pochodzą winogrona. Powszechnie za najlepszą, o największej złożoności i potencjale, uważa się Grande Champagne. Na drugim miejscu jest Petite Champagne o podobnej jakości. Zajmuje je razem z Borderies znanej ze swojej dobrej jakości już w młodym wieku. Natomiast pozostałe winnice produkują bardziej tuzinkowy eau-de-vie.

Rodzi się pytanie, gdzie można znaleźć takie koniaki? Okazuje się, że większość barów ma w swojej ofercie kilka butelek koniaku, ale trzeba jeszcze poszukać, jeśli chcemy znaleźć miejsce z szerszym wyborem. Warto je bowiem znaleźć, bo mogą być doskonałe do odkrywania różnych producentów i testowania nowych smaków koniaków oraz ich jakości bez konieczności kupowania od razu całej butelki. Przydatne jest również porównanie własnych wrażeń z opiniami profesjonalnych koneserów koniaku.

Dodatkowo istnieje także wiele wyspecjalizowanych sklepów z personelem znającym się na koniakach. Można zatem zacząć od najlepszych koniaków tj.: Remy Martin, Hennessy, Martell i Courvoisier. Natomiast jeżeli naprawdę chcemy odkryć tajemnice tego destylatu, warto zainteresować się mniejszymi markami koniaków. Są również drogie butelki kolekcjonerskie.

Oznaczenia koniaków – literowe i gwiazdkowe

Nie tak prosto jest zrozumieć terminologię kategorii koniakowych, która może wprawiać w dezorientację. Jest to związane z faktem starych przepisów dotyczące procesu starzenia koniaku. Sięgają one bowiem wielu lat wstecz i tak, prawdę mówiąc, niewiele się zmieniły od czasu ich powstania. Natomiast należałoby zaznaczyć, że nieważne, czy koniak pochodzi z jednej winnicy, czy też jest mieszanką, bo dojrzewa w ten sam sposób. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do destylatów takich jak np. whisky, gdzie nazwa oznacza wiek trunku tj. 21-latek, czy 10-latek, dla koniaku używa zamiast tego liter.

Oznaczenia – nazwy koniaków

VS Cognac, czyli “Very Special” lub ***

Trunek ten musi dojrzewać przez okres co najmniej dwóch lat. Jest również oznaczany jako „Sélection” i „De Luxe”. Jeśli na butelce koniaku są trzy gwiazdki, oznacza to, że w praktyce jest w kategorii wiekowej VS. W tym przypadku koniak zyskuje kolor drewna, ale ponieważ dojrzewa krótki czas, często ma słomkowy lub bursztynowy kolor. Bywa on dosyć mocny, a dodatkowo posiada także owocowy aromat.

VSOP, czyli  Very Superior Old Pale lub Reserve

Koniak tak zaklasyfikowany musi dojrzewać przez co najmniej cztery lata. Zwykle jednak butelki te liczą sobie więcej niż wymagane minimum. Niektórzy producenci używają kropek po literach: V.S.O.P., co jest niczym innym jak preferencją stylistyczną. Ta wersja jest bowiem łagodniejsza niż jej młodsza siostra. Często ma smak oraz zapach dębu i przypraw.

XXO – “extra extra old”

To stosunkowo nowa kategoria, powstała w 2018 roku. W przypadku XXO minimalna długość starzenia się to czternaście lat. Uznawana za najstarszą oficjalną ocenę, jaką może otrzymać ten trunek. Jednakże można zauważyć, że istnieją także inne powszechnie stosowane oznaczenia opisujące koniaki. Były one starzone znacznie dłużej, takie jak na przykład Hors d’Age. Nie są to jednak oficjalne kategorie. Z tego wynika, że nieważne, ile lat może mieć koniak, należy do kategorii XXO.

Napoleon Cognac

Jest to nieoficjalne oznaczenie wieku. Ten rodzaj oznaczenia mieści się w oficjalnej klasyfikacji V.S.O.P., która, jak już wiemy, wymaga, aby eaux-de-vie leżakowały przez co najmniej cztery lata. Jednak najlepszy koniak V.S.O.P. może być określany jako Napoleon jedynie w wypadku, jeśli ma ponad sześć lat.

Réserve

Musi dojrzewać przez co najmniej dziesięć lat. Butelki z tej kategorii pochodzą z piwnic domów koniaku, gdzie przetrzymywane są najstarsze i najcenniejsze beczki. Ze względu na rzadkość i ograniczoną ilość produkcji jest to droższa propozycja.

Hors d’Age Cognac

Hors d’Age oznacza „poza wiekiem”, czyli kategoria wiekowa, która opisuje koniak najwyższej jakości pod względem liczonych sobie lat. Mieszanki te mogą mieć 30, 40, 50, a nawet 100 lat.

Najlepszy koniak a brandy

Najlepszy koniak a podróbki

Jeżeli trafimy na koniak o nazwach “black”, “double oaked” lub “very fine Cognac” to powinniśmy wiedzieć, że nie są to nazwy oficjalne, a używane w celach marketingowych. W tym przypadku celem jest promocja nowych rodzajów trunków, jednak nie na oryginalnej recepturze. Nie warto zatem ich kupować. Mogą one zawierać karmel i cukier, które nadały koniakowy kolor bez procesu dojrzewania.

W związku z tym powstały one szybko i tanio, ale nie są to już tak naprawdę koniaki a podróbki, czyli napoje koniakopodobne. Jak już wiemy, dobry koniak jest drogi, gdyż proces dojrzewania trwa latami, a producenci płacą za wynajęcie beczek i ogromnych powierzchni. Jeżeli zależy nam na kupnie dobrego koniaku, zwracamy uwagę na to, czy jego producentem jest Francja.

Koniak z innych regionów Francji i państw

Z kolei, jeżeli chcemy kupić jedynie trunek, który nazywa się koniakiem, ale z pominięciem procesu dojrzewania zastąpionego barwnikiem, to taki trunek produkowany jest np. w Ukrainie.

Tutaj pojawia się pytanie, czy koniak z innego kraju niż Francja to też koniak? W przypadku różnych produktów regionalnych, a w tym szczególnie koniaku się nie tylko istotny jest przepis, ale również określony region oraz jego specyficzny mikroklimat. Zatem nazwa koniak jest zarezerwowana dla trunku z jednego regionu Francji – Charente.

Inne koniaki – najlepszy koniak nieoryginalny

Dla przykładu kilkaset kilometrów od Charente rozwinęła się produkcja dobrego koniaku o takiej samej recepturze. Jednak klimat jest tam nieco inny i region nie może uzyskać certyfikatu. Chodzi tu o Armagnac (armaniak), który jest z kolei najstarszą wódką Europy. Produkowany również z destylowanego soku z winogron, który dojrzewa w dębowych beczkach. Jednak w przeciwieństwie do koniaku nie uległ komercjalizacji.

Należy także pamiętać, że koniak to specyficzny rodzaj brandy, czyli destylowanego wina tzw. winiaku czy wypalanki. Za Polską brandy uznaje się śliwowicę.

koniak

Koniaki — najlepsze i najbardziej znane na świecie

Najlepsze i najbardziej rozpoznawalne marki koniaku na świecie to bez wątpienia Hennessy, Remy Martin, Courvoisier i Martell. Jednocześnie są to największe domy koniakowe pod względem produkcji i światowego handlu. Stanowią one bowiem aż 90% światowego rynku.

Warto zatem zapoznać się z tymi markami. Niemniej jednak doświadczony koneser alkoholi zrozumie, że chociaż najwięksi producenci mają w swojej kolekcji znakomite koniaki, często może okazać się, że korzystne jest eksperymentowanie z niektórymi mniej znanymi domami.

Tymczasem dobrymi koniakami są takie marki jak: Hennessy VS Cognac, Ararat, Martell VS, Martell V.S.O.P. i koniaki Napoleon.

Koniak Hennessy VS 0,7 l

Wykwintny koniak, który powstaje z ponad 40 destylatów o maturacji nie krótszej niż 2,5 roku. Wyróżnia go zdecydowany aromat drzewny, tajemniczy i orzeźwiający. W sensie poetycznym Hennessy VS jest zmysłowym połączeniem witalności, frenetycznych sił natury oraz przepełnionej elegancją tradycji. Hennessy to dla wielu koniak numer 1 na świecie. Hennessy jest właścicielem najbardziej niezwykłej kolekcji eaux-de-vie pod względem wieku i jakości. Od ośmiu pokoleń firma znajduje się w rękach tej samej rodziny.

Ararat koniak

Ararat jest jedyną na świecie brandy sprzedawaną jako koniak. Wynikło to z faktu, że w 1902 roku Ararat wygrał nagrodę Grand-Prix w Paryżu. Natomiast Francuzi byli pod tak wielkim wrażeniem, że zezwolili przedsiębiorstwu Yerevan Brandy pełnoprawnie nazywać swój produkt koniakiem.

Ararat 5* charakteryzuje się pięknym aromatem z nutą owoców i świeżego drewna, delikatnie przechodzącym w woń wanilii i cynamonu. Dodatkowo prezentuje subtelny bukiet, śliwki, brzoskwini i suszonych owoców z namiastką gorzkiej czekolady. W smaku pojawia się lekko kwaśna barwa czarnej porzeczki ze słodkim i miękkim podtekstem, przechodzącym w pikanterię. Pochodzi z Armeni i ma ok. 40% alkoholu.

Martell VS

Martell VS charakteryzuje się szczególną harmonią smaków. To najmłodszy koniak dostępny w sprzedaży tej marki. Musi liczyć co najmniej dwa i pół roku. Wyróżnia się świeżością i aksamitną konsystencją. Marka Martell została założona przez Jeana Martella w 1715 roku, obecnie należy do grupy Pernod Ricard.

Do produkcji koniaku wykorzystywane są winogrona z obszarów: Les Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins Bois. W roku 1838 rodzina Martell zakupiła Château de Chanteloup, czyli słynny Dom Koniaku Martell. Do starzenia trunków używane są wyłącznie beczki z dębu Tronçais, który decyduje o łagodności i aromatyczności powstałego koniaku.

Martell V.S.O. P

Mistrzowska mieszanka dojrzałych eaux-de-vie pochodzących z czterech najlepszych obszarów upraw regionu Cognac i leżakujących w dębowych beczkach przez wiele lat. VSOP oznacza w terminologii brytyjskiej „Very Superior Old Pale”. Koniak charakteryzuje się pięknym, głębokim, bursztynowym kolorem i aromatem dębu, miodu oraz wanilii. Minimalny okres starzenia Martella VSOP to 4 lata.

Najlepszy koniak Napoleon – podstawowa charakterystyka

Koniaki Napoleon należą do ekskluzywnych odmian koniaków, w przypadku których, nie liczą się tylko kwestie finansowe. Dla prawdziwych koneserów i wyznawców znakomitego alkoholu nigdy nie były one przeszkodą, ale raczej wymiar czasowy, który musi zostać przebyty, nim destylaty trafią w ręce entuzjastów. Niezbędne sześć sezonów leżakowania w szlachetnej dębinie ma olbrzymi wpływ nie tylko na smak, ale także na barwę alkoholu. Koniak Napoleon ma specyficzny bukiet i mocny profil rozbudzający razem  zmysły oraz apetyt na kosztowanie napitków z francuskim rodowodem.

Dla osób będących miłośnikami koniaku Napoleon zrobi niezapomniane wrażenie. Maturacja odbywająca się w gatunkowych dębowych beczkach. Trwa ona co najmniej sześć lat i jest wyraźnie dostrzegalna w uzyskanym smaku, a nawet naturalnie głębokiej barwie cieczy.

Marka Napoleon – popularność

Nazwa Napoleon jest znakiem rozpoznawczym koniaku o najwyższej klasie. Staje się on często nieodłącznym elementem ważnych spotkań biznesowych i doniosłych okazji w życiu prywatnym. Doskonale sprawdzi się jako dowód wdzięczności i miłości wobec najbliższych nam osób. Zwłaszcza w sytuacji, kiedy chcemy zadowolić konesera z doświadczeniem na polu wzmacnianego wina. Sentyment, jaki żywi się do dzisiaj do nazwy „koniak”, która przez lata sama w sobie stała się marką i swoistym wskaźnikiem prestiżu jest bardzo żywy. W Polsce francuski trunek, zwłaszcza w wersji Napoleon od zawsze miał zagorzałych zwolenników, dlatego niezależnie, czy chcemy rozlewać butelkę w towarzystwie seniorów, czy też ludzi młodych, jej renoma zawsze działa na wyobraźnię towarzystwa.

Koniak – jak powinno się go pić? Jakie kieliszki do koniaku i brandy?

Kieliszki do koniaku to tzw. koniakówki, kieliszki tulipanowe, zwężone u góry lub typu snifter, które mają kształt szerokiego kielicha, rozszerzającego się ku górze. Dzięki temu możliwe jest bowiem odpowiednie nakierowanie aromatów do właściwych partii nosa, ust i podniebienia. Czasza o odpowiedniej wielkości pozwala nam na delikatne ogrzanie alkoholu, co jest wyjątkowo istotne w przypadku degustacji brandy i koniaku.

Koniakówka to niski pękaty kieliszek na krótkiej nóżce dedykowany dla brandy i koniaku. Optymalna temperatura trunku do degustacji to z kolei aż 20-21oC 0C.

Jak już wiadomo młodszy koniak trudno jest sączyć. Z tego powodu ludzie często mieszają go z colą, wodą lub dodają kostki lodu, żeby łatwiej się go piło. Koneserzy twierdzą, iż dobry koniak powinno się pić bez podgrzewania ani chłodzenia, a tym bardziej bez dodawania czegokolwiek. W ten sposób możemy docenić jego smak oraz woń, która ma w sobie całą gamę aromatów.

Zatem po wzięciu kieliszka do ręki koniak powinno się najpierw powąchać. Poczuje się wówczas woń trunku, której zadaniem jest pobudzenie kubków smakowych. Ten mocny alkohol nie pije się „na raz” tylko sącząc małymi łyczkami. Natomiast koniaki starsze niż 30 lat sączy się z przyjemnością, ponieważ nie posiadają ostrego smaku alkoholu. Koniak najczęściej serwuje się po sytej kolacji, ponieważ pobudza soki trawienne do pracy. Niektórzy uważają, że alkohol pobudza także krążenie krwi, dlatego piją dobry koniak „dla zdrowia” bądź na problemy z sercem. Nie jest to jednak potwierdzone przez lekarzy.

Victor Hugo nazwał koniak „alkoholem bogów”. Z upływem lat trunek ten stał się symbolem francuskiego luksusu. Francuskie alkohole, czyli koniak oraz brandy są przykładami  szlachetnych alkoholi, do degustowania których potrzebne są odpowiednie szkła.

koniak

Najlepszy koniak a brandy — różnice

Często alkohole o różnych nazwach tj. koniak i brandy są razem zestawiane. Wynika to z faktu, że brandy to napój alkoholowy, który destyluje się z wina, najczęściej gronowego. Nazwa „brandy” wywodzi się z języka holenderskiego, ze słowa „brandewijn”, które oznacza właśnie „destylowane wino”. Natomiast koniak jest odmianą brandy, jednak produkowaną tylko i wyłącznie w okolicach miejscowości Cognac we Francji. Dodatkowo w przypadku brandy, producenci decydują się na różnorodność smaków trunku, czy wprowadzaniem innowacyjnych praktyk destylacji.

Tymczasem receptury na koniaki są ściśle strzeżone i chronione przed wszelkimi zmianami. Z tego zatem powodu trunki te są o wiele bardziej tradycyjne.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że dobry koniak to niezwykle luksusowy alkohol. Ograniczenie produkcji, kilkusetletnia receptura i bardzo dużo zasad, którymi obwarowany jest cały proces powstawania sprawiają, że jest uważany za jeden z najbardziej eleganckich trunków na świecie. Niektóre butelki mają nawet 100 lub więcej lat.

Koniak i brandy – historia

Początki alkoholu brandy nastąpiły wraz z rozwojem technik destylacji alkoholu. Początkowo jednak wino było destylowane w celu konserwacji oraz zmniejszenia podatków podczas transportu, które szacowano według objętości napoju. Po transporcie, a krótko przed konsumpcją, dodawano z powrotem wodę do alkoholu. Taki trunek jednak różnił się smakowo od tradycyjnego wina – tak też powstało brandy.

Do dzisiaj nie wiadomo, kto wymyślił sposób destylacji. W tym przypadku mówi się o Ormianach, Maurach, a nawet Egipcjanach czy Chińczykach. Wiedza ta była powszechna i dzięki temu powstało wiele odmian wypalanych alkoholi na całym świecie, które dziś zachwycają smakoszy i podróżników. Robili je również Polacy, a trunek, który powstał, nazywano wypalanką. Śliwowica to współczesna nazwa tego typu brandy. Oprócz niej warto spróbować również greckiej metaxy, czereśniowego kirschu, francuskiego calvadosa i armagnaca, hiszpańskiego orujo i włoskiej grappy. Przykładów jest dużo, ponieważ w każdym regionie pija się różnego rodzaju wina winogronowe, a także owocowe.

Podział brandy ze względu na okres użytkowania

Brandy wytworzone z wina gronowego dzieli się ze względu na czas leżakowania. Natomiast poszczególne odmiany wyróżnia się za pomocą symboli i gwiazdek. Oznaczenie „AC” określa, że alkohol był w beczkach zaledwie dwa lata. Z kolei „VS” to brandy trzygwiazdkowe, czyli po trzech latach leżakowania. Pięć gwiazdek i symbol „VSOP” uzyskuje alkohol, który w beczkach spędził 5 lat. Są też brandy leżakujące 6 lat – „XO”, a także 10 i więcej – „Hors D’age”.

Producenci brandy dodają także zioła czy płatki kwiatów. Tak jest np. w przypadku greckiej metaxy. Oznacza to, że koneserzy tego około 40% trunku mają z czego wybierać. Dzięki różnorodności brandy powstało również wiele przepisów na drinki z jej udziałem, a także stało się ono dodatkiem do wypieków i deserów. Jak pić brandy samodzielnie, a jak w koktajlu? Z czym je elegancko serwować?

Brandy – degustacja

Wersje minimum trzygwiazdkowe, warto zatem wypróbować bez dodatków. Podaje się je po sytym posiłku, aby ułatwić trawienie. Jednocześnie należy postarać się, aby trunek osiągnął temperaturę pokojową. Następnie należy nalać go do około ¼ lub 1/3 wysokości kieliszka , dzięki temu łatwiej będzie cieszyć się jego smakiem i aromatem. Tymczasem cały proces degustacji przebiega podobnie jak w przypadku koniaku.

W odróżnieniu od np. wina, kieliszek do brandy, można trzymać za czaszę, ponieważ jego delikatne ogrzanie poprzez dłonie pozwoli uwolnić jeszcze więcej aromatów. Jest to mocny alkohol, dlatego jest on jedynie degustowany małymi łykami. Natomiast brandy owocowe, takie jak śliwowica, calvados czy metaxa to świetny składnik do koktajli.

Najlepszy koniak a bezpieczeństwo na drodze – zawsze miej sprawny alkomat!

Mocne alkohole, którymi są koniaki i brandy, wymagają odpowiedzilanego podejścia, szczególnie za strony kierowców.

Dla bezpieczeństwa własnego i pasażerów, w każdym samochodzie powinien być sprawny i skalibrowany alkomat. Umożliwi on pomiar zawartości alkoholu we krwi kierowcy. Na jego podstawie możemy się przekonać, czy jesteśmy trzeźwi i możemy już zasiąść za kierownicą. Duży wybór nowoczesnych i wysokojakościowych alkomatów znajdziemy w sklepie Alkokalibrator.