Grzane piwo przepisy na zimę
29 października, 2021 Autor admin 0
alp-1 lite
Profesjonalny alkomat ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
1199 zł
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui i walizka
➕ 5 dodatkowych ustników, apteczka
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
Alkomat-ALP-1-LITE
evo
Alkomat PRO X-5 plus
199 zł
399 zł
➕ etui do przechowywania
➕ dwa ustniki wielokrotnego użytku + 20 szt. gratis
➕ gratis selfie stick do telefonu
➕ eleganckie etui
➕ 10 dodatkowych ustników
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
swiade
Alkomat PRO X-5
3-lata-gwarancji
3-lata-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat pro-x-5+ 5 lat gwarancji
pro x-3
Alkomat PRO X-3
299 zł
299 zł
➕ etui do przechowywania
➕ 2 ustniki wielokrotnego użytku + 5 szt. gratis
➕ 100 szt. ustników jednorazowych
➕ eleganckie etui
➕ pasek na rękę
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
isober 30
Alkomat iSOBER 30
499 zł
➕ elegancki futerał
➕ wysuwany ustnik + 10 szt. gratis
➕ gratis apteczka samochodowa Promiler
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 dodatkowych
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 gratis
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
swiade
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
iblow
Precyzyjny alkomat policyjny iBlow
1 599 zł
1 599 zł
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
swiade
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
alkomat policyjny nie taki straszny
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny

Nie da się ukryć, że za oknem pogoda już w pełni jesienna. Oprócz kolorowych liści wszędzie wokół, powoli zaczynają doskwierać nam już niskie temperatury oraz krótkie dni i długie wieczory. Taka aura często wymaga od nas dodatkowej energii, której często brak pod koniec roku. Dlatego właśnie sięgamy po rozgrzewające potrawy oraz napoje. W tym celu doskonale sprawdzą się korzenne przyprawy czy soki z owoców. Tymczasem dorośli mogą także czasem dodać do nich odrobinę procentów. Popularnym rozwiązaniem na jesienno-zimowe chłody jest grzane piwo, pełne aromatycznych składników. Jak można przygotować smacznego i rozgrzewającego drinka z udziałem piwa? Jak jeszcze można wykorzystać ten trunek? Co warto o nim wiedzieć?

Piwo – nie tylko na letnie upały

Jeszcze do niedawna piwo kojarzyło nam się bardziej z wysokimi temperaturami i letnim wypoczynkiem. Dobrze schłodzone doskonale gasi bowiem pragnienie i świetnie smakuje. W ostatnich latach jednak coraz częściej możemy spotkać je w zupełnie nowej roli. Okazuje się, że trunek ten jest doskonały również na ciepło.

Zimne piwo (oczywiście wypijane w rozsądnych dawkach) dobrze gasi pragnienie. Zawiera ponadto duże ilości elektrolitów tak potrzebnych w czasie upałów. Badania pokazują również, że ma ono właściwości prozdrowotne. Udowodniono między innymi, że oczyszcza układ moczowy. Latem często łączy się go z różnego rodzaju sokami i syropami, na przykład malinowym. W sklepach znaleźć można ogromny wybór kolorowych drinków z udziałem piwa, a także różne jego odmiany. Każdego roku pojawiają się także nowe browary rzemieślnicze, w których powstają nowe smaki tego popularnego napoju. Dzięki temu każdy fan trunku z pianką znajdzie coś dobrego dla siebie. W ostatnich latach coraz częściej jesienią i zimą raczymy się także jego wersją na ciepło.

Obok herbaty z prądem czy grzanego wina, ostatnio chętnie sięgamy również po piwo na ciepło. Oprócz walorów rozgrzewających, tak istotnych podczas chłodnych miesięcy, jest to napój smaczny i aromatyczny. Coraz częściej pojawia się on w kartach restauracji i kawiarni, ale bez przeszkód możemy go przygotować także samodzielnie w domu. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do wieczoru spędzonego w gronie przyjaciół, a nawet do wspólnie oglądanego meczu czy filmu. Co więcej, trunek ten można przygotować na wiele różnych sposobów, uzupełniając go o różne dodatki.

Najlepsze składniki do zimowego piwa

Okres jesienno-zimowy rządzi się swoimi prawami. Zwykle jest to czas, kiedy spędzamy wieczory w domu, poszukując ciepła i przytulności. Pomagają nam w tym różnego rodzaju produkty spożywcze, które mają działanie rozgrzewające i wprawiające w dobry nastrój. Najlepiej w tej roli sprawdzają się przyprawy korzenne, cytrusy oraz owoce i warzywa zamknięte na czas zimowy w słoikach. Dorośli mogą także (z umiarem i głową!) dodać do nich alkohol, aby nieco wzmocnić napój.

Do niedawna najpopularniejszym produktem do picia na długie zimowe wieczory była tak zwana herbata z wkładką lub z prądem. Oprócz stosowania jej w domowych pieleszach, używano jej także po aktywnościach na świeżym powietrzu, na przykład na stoku czy po długim spacerze po lesie skąpanym w śniegu. Do herbaty dodaje się wówczas wybrany trunek, na przykład nalewkę smakową, rum lub sherry. Ostatnio jednak, obok herbaty, chętnie pijemy również wino i piwo w wersji na ciepło. Jest to doskonały sposób na to, by poczuć korzenne aromaty, które wywołują w ciele przyjemne ciepło.

Warto wiedzieć, że piwo grzane można przyrządzić na kilka różnych sposobów. Kluczowy jest jednak dobór pasujących składników, które dobrze będą komponować się ze smakiem tego trunku, a także odpowiadać naszym gustom i preferencjom. Ważny jest także odpowiedni sposób przygotowania, aby stworzyć idealnego drinka na jesienno-zimową słotę.

Grzane piwo przepisy na zimęGrzane piwo – korzenne smaki na jesienno-zimowe chłody!

Przygotowując piwo na ciepło, w pierwszej kolejności musimy dobrać do niego dodatki. Warto jednak wiedzieć, że nie istnieje jeden niezmienny przepis. Dobór poszczególnych składników zależy w dużej mierze od tego, jakie są nasze indywidualne preferencje smakowe. Najczęściej wybiera się do jego przygotowania korzenne przyprawy, takie jak goździki i cynamon. Ważny jest również miód oraz cytrusy. Jeśli jednak ktoś nie przepada za tymi smakami, może z nich zrezygnować lub zastąpić je innym produktem, na przykład sokiem malinowym.

Bardzo istotny jest jednocześnie wybór gatunku piwa. W tej roli najlepiej sprawdzi się piwo jasne lub ciemne typu porter. Mają one bowiem stosunkowo neutralny smak, który lepiej połączy się z aromatycznymi i wyrazistymi składnikami, jak goździki czy imbir. Dzięki temu całość będzie spójna, a smak harmonijny.

Najbardziej klasycznym przepisem na piwo grzane jest receptura oparta o plasterki pomarańczy, miód oraz przyprawy korzenne (goździki, cynamon, imbir). Niektórzy dodają do tego zestawu także sok malinowy, który doskonale rozgrzewa i świetnie smakuje.

Klasyczny przepis na grzane piwo

Składniki:

  • 500 mililitrów piwa jasnego;
  • miód lipowy lub wielokwiatowy (jedna lub dwie łyżki);
  • jedna pomarańcza;
  • 50 mililitrów soku malinowego;
  • kilka goździków;
  • laska cynamonu;
  • plasterek imbiru.

Składniki należy dodać w trakcie podgrzewania piwa, najlepiej po kolei i na wczesnym etapie, aby poszczególne elementy mogły się ze sobą dobrze połączyć (miód i sok muszą się rozpuścić). Ważne jest także, żeby napój stopniowo zwiększał swoją temperaturę, w przeciwnym razie może to zaburzyć całą kompozycję.

Piwo grzane z jajkiem

Składniki:

  • 500 mililitrów jasnego piwa;
  • dwa lub trzy żółtka jajka;
  • dwie łyżki cukru;
  • szczypta cynamonu;
  • kilka goździków.

Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie w rondlu podgrzewamy piwo, dodając jajka, a następnie przyprawy. Optymalna temperatura napoju to maksymalnie 80 stopni Celsjusza.

Piwo grzane z rodzynkami

Składniki:

  • 500 mililitrów jasnego piwa;
  • dwie lub trzy kromki żytniego chleba;
  • dwie cytryny;
  • garść rodzynek.

Na początku należy podgrzać w piekarniku chleb, aby uzyskał łatwą do pokruszenia formę. Okruszki należy następnie połączyć z rodzynkami oraz z sokiem z jednej cytryny. Później, w rondlu trzeba podgrzać piwo, a następnie przelać je do naczynia docelowego wraz z rodzynkową masą. Na koniec dodajemy plasterki cytryny z drugiego owocu.

Piwo grzane dobre na przeziębienie?

Czy alkohol może być skuteczny w walce z przeziębieniem lub inną infekcją? W nadmiarze oczywiście nie! Jednak udowodniono, że w rozsądnych dawkach pomaga wyrzucić z naszego organizmu toksyny odpowiedzialne za wywoływanie chorób. Metodę tę stosowały już nasze babcie, tworząc rozgrzewające mieszanki, które pozytywnie wpływały na nasze ciało.

Warto wiedzieć, że trunki takie jak piwo czy mocniejsze alkohole, połączone z rozgrzewającymi składnikami, są w stanie skutecznie rozpędzić nadchodzącą infekcję. Napój z korzennymi przyprawami, miodem i sokiem malinowym ma właściwości rozgrzewające od środka. Działa także napotnie, co sprawia, że po odpowiednio przygotowanej miksturze, następnego dnia budzimy się z nowymi siłami witalnymi. Należy przy tym oczywiście zachować umiar, niezbędny przy spożywaniu napojów wyskokowych. Rozsądne dawki mają jednak zdecydowanie korzystne dla naszej formy działanie.

Co warto wiedzieć, zanim przygotujemy grzane piwo?

Przepisów na grzane piwo jest bardzo wiele. Czasem tworzymy nawet swoje własne receptury, w oparciu o indywidualny gust oraz preferencje smakowe. Należy jednak pamiętać, że dobrze przygotowany drink rozgrzewający, musi spełniać określone wymogi. Co więcej, dobrze jest poznać także kilka zasad, dzięki którym gotowy napój będzie idealny.

Podstawową zasadą, o której należy pamiętać, jest to, że piwa (ani żadnego innego alkoholu) nie można zagotować. Procenty w nich zawarte wyparowują bowiem wraz ze wzrostem temperatury. W przypadku piwa ma to szczególne znaczenie, ponieważ rozgotowane zupełnie straci swój pierwotny smak. Należy mieć na uwadze, że przygotowujemy piwo grzane, a nie zupę! Całość należy więc podgrzewać stopniowo i nigdy na pełnym ogniu. Mikstura musi delikatnie i powoli zwiększać swoją temperaturę. Przyjmuje się, że optymalna wynosi nie więcej niż 80 stopni Celsjusza.

Grzane piwo – w jakim naczyniu?

Podczas przygotowania grzanego piwa ważne jest również dobranie odpowiedniego naczynia. Znawcy tematu sugerują kilka możliwych rozwiązań. Napój można podgrzać w rondlu, na minimalnym ogniu. Można również pozostawić go w butelce, podgrzewając go w kąpieli wodnej, i dopiero później przelać go do naczynia docelowego. Nie zaleca się jednak robienia trunku w mikrofalówce, może on bowiem stracić wówczas swoje walory smakowe.

Na koniec dobrze jest pamiętać, by korzystać wyłącznie ze świeżych składników. Co prawda w sklepach znajdziemy szeroki wybór gotowych mieszanek do wina i piwa na ciepło, w praktyce jest to jednak tylko kiepskiej jakości substytut świeżych cytrusów i korzennych przypraw. Z ich udziałem z pewnością nie uzyskamy tak doskonałego efektu, jak w przypadku świeżych odpowiedników.

Alkohol tylko dla odpowiedzialnych!

Napoje alkoholowe istnieją w naszym świecie od dawna. Należy jednak pamiętać, że ich spożywanie wymaga od nas rozwagi i odpowiedzialności. Dotyczy to nie tylko ilości wypitych kieliszków wina czy kufli piwa, ale również tego, aby po ich wypiciu nadal zachowywać się z głową.

Kampanie społeczne cały czas uczą nas, aby nie wsiadać za kółko po zakrapianej imprezie. Zima również nie zwalnia nas z tego obowiązku! Jeśli już siadamy do oglądania wieczornego filmu z kuflem grzanego piwa w ręce, musimy pamiętać, by nie planować już później żadnych podróży w roli kierowcy. Co więcej, fani napojów z prądem powinni zaopatrzyć się w alkomat, który zapewni im spokój i bezpieczeństwo.

Zawsze po spożyciu alkoholu, jeśli planujemy wsiąść jeszcze za kółko, powinniśmy sprawdzić swoją formę za pomocą alkomatu. Profesjonalne urządzenie pozwoli nam ustalić, czy w naszym organizmie znajdują się jeszcze procenty, a jeśli tak, to ile ich jest. Warto mieć w domu takie urządzenie, aby móc bezpiecznie i odpowiedzialnie funkcjonować. Jeśli zdarzy nam się wieczorem usiąść ze znajomymi przy kuflu grzanego piwa, a jeśli następnego dnia chcemy pojechać gdzieś własnym autem, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w alkomat, który precyzyjnie określi, czy jest to już możliwe. 

Alkomat? Koniecznie skalibrowany!

Należy przy tym pamiętać, że urządzenia takie należy systematycznie serwisować i kalibrować zgodnie z zaleceniami producenta. Dzięki temu mamy gwarancję dokładności i niezawodności pomiarów. Pozwoli nam to również spać spokojnie po każdej rozgrzewającej miksturze.