Jak prawidłowo podawać alkohole
3 października, 2022 Autor admin 0
alp-1 lite
Profesjonalny alkomat ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
1199 zł
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui i walizka
➕ 5 dodatkowych ustników, apteczka
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
Alkomat-ALP-1-LITE
evo
Alkomat PRO X-5 plus
199 zł
399 zł
➕ etui do przechowywania
➕ dwa ustniki wielokrotnego użytku + 20 szt. gratis
➕ gratis selfie stick do telefonu
➕ eleganckie etui
➕ 10 dodatkowych ustników
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
swiade
Alkomat PRO X-5
3-lata-gwarancji
3-lata-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat pro-x-5+ 5 lat gwarancji
pro x-3
Alkomat PRO X-3
299 zł
299 zł
➕ etui do przechowywania
➕ 2 ustniki wielokrotnego użytku + 5 szt. gratis
➕ 100 szt. ustników jednorazowych
➕ eleganckie etui
➕ pasek na rękę
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
isober 30
Alkomat iSOBER 30
499 zł
➕ elegancki futerał
➕ wysuwany ustnik + 10 szt. gratis
➕ gratis apteczka samochodowa Promiler
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 dodatkowych
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 gratis
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
swiade
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
iblow
Precyzyjny alkomat policyjny iBlow
1 599 zł
1 599 zł
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
swiade
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
alkomat policyjny nie taki straszny
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny

Nie wystarczy tylko podać alkoholu, ponieważ czynność ta jest wielką sztuką. Osoba, która pragnie spełnić się w roli gospodarza doskonałego, musi poznać wiele zasad. W tym przypadku są one odmienne dla wina, piwa czy wódki. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł, który wiele Ci ułatwi i sprawi, że nie popełnisz gafy. Dowiesz się jak prawidłowo podawać alkohole.

Jak prawidłowo podawać alkohole? Obowiązkowe zasady przy winie

Wino jest napojem, który bardzo często gości na stołach podczas ważnych uroczystości. Jest to trunek bardzo wytworny i takiego traktowania wymaga. W tym przypadku sposób podawania uzależniony jest od rodzaju wina. Po pierwsze wina musujące podaje się schłodzone. Temperatura powinna wynosić 6 stopni Celsjusza. Z kolei wina białe i różowe wymagają temperatury na poziomie 12 stopni Celsjusza, a wina czerwone 18 stopni Celsjusza. Zgodnie z międzynarodowym standardem wina należy podawać gościom w kieliszkach. Co więcej, nie bez znaczenia jest też kształt kieliszka. Musi on zwężać się ku górze. Dzięki temu aromaty nie uciekną zbyt szybko i skupią się na szczycie.

Kieliszek do szampana lub wina musującego powinien być smukły i długi. Istotne jest również to, że nie wolno napełniać kieliszka w całości, a do ¾ pojemności. Z kolei czerwone wino wymaga kieliszka pękatego i dużego. Natomiast białe wino podaje się w smuklejszych kieliszkach, które mają mniejszą czaszę. Wino nalewa się również z serwetką przy szyjce butelki. Jest to metoda, która może uchronić przed wydostaniem się kropelki trunku na obrus czy też ubranie gości.

Jakie zasady obowiązują przy podawaniu wódki?

Wódka jest bardzo popularnym trunkiem w Polsce. Zatem wiele osób nie wyobraża sobie przyjęcia bez tego trunku. Wódkę podaje się w temperaturze pokojowej. Dzięki temu koneser może wyczuć nuty smakowe napoju. Do tego służą kieliszki mające pojemność na poziomie od 25 do 60 ml. W tym przypadku wyróżnia się dwa rodzaje kieliszków: z nóżką lub bez. W pierwszych serwuje się mocniejszą wódkę. Tutaj także nie należy napełniać naczynia do końca.

Jak prawidłowo podawać alkohole z rodzaju – koniak lub brandy?

Mówi się, że koniak i brandy są alkoholami prawdziwych dżentelmenów. Co więcej, są to alkohole, które wymagają wolnego delektowania się nimi. Istotne jest również to, że koniak i brandy nalewa się do niskich kieliszków. Muszą one mieć także okrągły kształt i grubą nóżkę. Ważna jest także czasza, która powinna przypominać kwiat tulipana. Trunki muszą mieć też temperaturę pokojową. Zgodnie z zasadą savoir-vivre kieliszki nalewa się do ¼ wysokości.

Jak prawidłowo podawać alkohole

Najważniejsze zasady dotyczące podawania likierów i nalewek?

Nie należy także pomijać kwestii związanej z podawaniem likierów i nalewek. Są to trunki, którymi koniecznie trzeba się delektować. Alkohole te podaje się w kieliszkach z nóżką. Co więcej, naczynie powinno też mieć kształt tulipana. Ponadto nalewek nie należy nalewać z butelek, a małych kryształowych karafek.

Jakie zasady obowiązują przy podawaniu whisky?

Whisky coraz częściej gości na polskich stołach. Każdy koneser z pewnością docenia ten alkohol za bardzo bogaty smak. Zatem warto też poznać zasady dotyczące podawania tego trunku. Wbrew powszechnej opinii whisky nie należy podawać z kostkami lodu, a w temperaturze pokojowej. Co więcej, szklanki powinny być niskie i mieć grube dno. Gospodarz powinien nalewać whisky do szklanego do poziomu ¼ wysokości. Ważne jest też to, aby trunkiem się delektować i wypijać bardzo powoli.

Jak prawidłowo podawać alkohole i nalewać piwo, aby nie popełnić błędu?

Na mniej oficjalnych spotkaniach ze znajomymi bardzo często podaje się piwo. Trunek powinien być schłodzony, ponieważ wtedy ma lepszy smak. Co więcej, napój nalewa się do specjalnych wysokich szklanek przeznaczonych do piwa. Naczynie trzymaj pod kątem 45 stopni i nalewaj piwo po ściankach. Gdy napełnisz naczynie do 2/3 wysokości wtedy możesz wyprostować szklankę. Istotne jest także to, aby szklanka była opłukana zimną wodą przed nalaniem trunku. Gdy jest to piwo pszeniczne, pod koniec nalewania należy ruchem okrężnym wymieszać napój. Dzięki temu dojdzie do zebrania osadu drożdżowego z dna butelki.

Zawartość barków Polaków w ostatnim czasie uległa dużej zmianie. Z pewnością znajduje się tam wiele eleganckich trunków takich jak koniak, whisky czy brandy. Po szlachetne trunki sięgamy przy ważnych okazjach. Co więcej, przykłada się także dużą wagę do tego, aby prawidłowo podawać alkohole, ponieważ to świadczy o dużej wiedzy. W tym przypadku należy zadbać o odpowiednią temperaturę trunku, naczynie do nalewania, kieliszki, a także sposób nalewania.

Nie bez znaczenia jest także ilość alkoholu nalewana do kieliszków czy szklanek. Ponadto, na imprezie, na której podawane są różne trunki, należy też zadbać o kolejność ich serwowania, ponieważ okazuje się, że to również ma znaczenie. Przykładem jest wino, najpierw podaje się wino białe, a potem czerwone. Wysuwa się zatem tutaj zasada, że lekkie trunki nalewa się przed ciężkimi. Natomiast whisky serwuje się gościom po kawie na koniec obiadu. Ciekawa zasada obowiązuje także w przypadku szampana, ponieważ można go podawać o każdej porze dnia, zarówno przed posiłkiem, jak i po nim!