Rodzaje alkoholi - przegląd
8 października, 2021 Autor admin 0
alp-1 lite
Profesjonalny alkomat ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
1199 zł
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui i walizka
➕ 5 dodatkowych ustników, apteczka
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
Alkomat-ALP-1-LITE
evo
Alkomat PRO X-5 plus
199 zł
399 zł
➕ etui do przechowywania
➕ dwa ustniki wielokrotnego użytku + 20 szt. gratis
➕ gratis selfie stick do telefonu
➕ eleganckie etui
➕ 10 dodatkowych ustników
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
swiade
Alkomat PRO X-5
3-lata-gwarancji
3-lata-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat pro-x-5+ 5 lat gwarancji
pro x-3
Alkomat PRO X-3
299 zł
299 zł
➕ etui do przechowywania
➕ 2 ustniki wielokrotnego użytku + 5 szt. gratis
➕ 100 szt. ustników jednorazowych
➕ eleganckie etui
➕ pasek na rękę
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
isober 30
Alkomat iSOBER 30
499 zł
➕ elegancki futerał
➕ wysuwany ustnik + 10 szt. gratis
➕ gratis apteczka samochodowa Promiler
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 dodatkowych
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 gratis
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
swiade
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
iblow
Precyzyjny alkomat policyjny iBlow
1 599 zł
1 599 zł
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
swiade
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
alkomat policyjny nie taki straszny
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny

Można powiedzieć, że człowiek pił alkohol od samego zarania, pierwsze wzmianki pochodziły już z 4000 roku przed naszą erą. Dotykały kwestii sztuki warzenia i spożywania piwa w Mezopotamii. Kolejne informacje znajdujemy w kodeksie Hammurabiego czy też w Eposie o Gilgameszu. Do tego obszaru należy dodać również proces fermentacji antycznego wina. Zgodnie z dobrze znaną mitologią miało być ono atrybutem Dionizosa, który to nauczył ludzkość jak je wyrabiać. Z czasem rodzaje alkoholi zaczęły się rozszerzać o kolejne trunki a ich sława obejmować obszary Chin, Indii, Egiptu i dalszych zakątków świata. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom w różnych krajach pełniły odmienne funkcje. Napoje te służyły do celów płatniczych w ramach wynagrodzenia za pracę, lekarskich lub rytuałów.

W wielu kulturach stanowił on kluczowy element życia społecznego, jak np. w Indiach gdzie uważany był za napój magiczny i składany na cześć boga Warunie. Nie powinien nas zatem dziwić fakt, że tradycja spożywania alkoholu przetrwała do dzisiaj. Spotkanie z przyjaciółmi, przyjęcie urodzinowe czy inna uroczystość jest doskonałą okazją, aby na stole pojawiły się kieliszki z procentami. Powszechność tego obyczaju nie stanowi żadnego problemu, jeśli tylko mamy na uwadze rozsądek i umiarkowane ilości. Szklanka dobrze schłodzonej whisky czy też lampka wytrawnego wina z pewnością pobudza kubki smakowe. Ponadto niektóre rodzaje alkoholi mogą mieć szereg korzyści dla zdrowia. Kategoria napojów procentowych jest niezwykle bogata i warto zapoznać się, chociażby z podstawowym podziałem. W związku z tym artykuł ten ma na celu przybliżyć ci tę wiedzę. Dowiedz się, jakie są rodzaje alkoholi, jaka jest ich historia oraz z czym możemy je pić i podawać.

Rodzaje alkoholi

Co kryje się pod nazwą alkohol?

Alkohol jest bezbarwną cieczą o intensywnym zapachu i dającym piekące wrażenia zmysłowe smaku. W perspektywie naukowej płyn ten jest uznawany za jeden z najważniejszych przedstawicieli swojej grupy. Jego symbol chemiczny przedstawia się w następujący sposób: C2H5OH.
Ze strony syntetycznej alkoholem absolutnym, czyli stuprocentowym nazywamy etanol. Do jego otrzymania stosowana jest destylacja azeotropowa w układzie etanol–woda–benzen.

W jaki sposób powstaje alkohol?

Z kolei alkohol rozumiany jako napój alkoholowy jedynie powstaje na bazie etanolu. W naszym kraju za taki trunek uznaje się produkt, który ma więcej niż 0,5 procent alkoholu etylowego i pochodzenie rolnicze. Wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i chemicznym, a także energetycznym.

Po raz pierwszy uzyskanie alkoholu etylowego o dużej mocy, czyli tak zwanego spirytusu miało miejsce w XI wieku. Otrzymano go w wyniku destylacji wina i nazwano ognistą wodą życia — Aqua vitae.

Poza alkoholem etylowym do produkcji wykorzystywane są też następujące surowce:

  • owoce np. gruszki, morele, winogrona, śliwki
  • zboże np. żyto, jęczmień, kukurydza, pszenica, ryż
  • warzywa np. ziemniaki, buraki, bataty
  • miody

Ich użycie jest konieczne ze względu na obecność węglowodanów w procesie fermentacji. Mają one decydujące znaczenie dla jakości powstałego napoju. Szczególnie dlatego, że dochodzi do ich rozkładu pod wpływem enzymów generowanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla.

Jakie etapy uwzględnia proces produkcji mocnych specjałów alkoholowych?

W procesie produkcji mocnych alkoholi spirytusowych wyróżnia się cztery zasadnicze etapy, a mianowicie przygotowanie surowca, fermentację, destylację, a także czynności podestylacyjne. Na początku sporządza się odpowiednią mieszankę, która łączy się z drożdżami. W rezultacie dochodzi do fermentacji, która prowadzi do powstania wspomnianego alkoholu oraz oczekiwanego aromatu owoców i kwiatów.

Następna faza to destylacja, która ma na celu wzmocnienie stężenia alkoholu w płynie. Prowadzi ona też do wybrania pożądanych frakcji oraz pozbycia się tych niepożądanych. Ostatni etap produkcji alkoholi spirytusowych dotyczy takich czynności jak rozcieńczanie, maturacja, czyli leżakowanie, finiszowanie, blendowanie, barwienie, filtrowanie, czy też dosładzanie. Część tych zadań stanowi niezbędny do spełnienia wymóg prawny związany z rodzajem trunku. Co więcej, wiele elementów dotyczy też preferencji samych producentów, a także wynika ze stosowanych receptur.

Rodzaje alkoholi - przegląd

Jakie wyróżnia się rodzaje alkoholi?

Podstawowa klasyfikacja obejmuje podział trunków ze względu na zawartość czystego alkoholu. Dlatego wyróżnia się produkty wysoko- średnio i niskoprocentowe. Do pierwszej kategorii zalicza się między innymi takie wyroby jak wódka, rum, tequila, absynt, rakija, gin, koniak, bimber i wiele innych. Zgodnie z definicją przyjętą w ustawie z dnia 18 października 2006 roku dotyczącej wyrobu napojów spirytusowych, alkohol wysokoprocentowy to produkt o zawartości etanolu wynoszącym minimum 15% objętości. Wśród alkoholi średnio- i niskoprocentowych wymienia się między innymi takie trunki jak piwo, wino i miody pitne.

Podsumowując:

  1. napoje wysokoprocentowe zawierające ok. 20% alkoholu to wódki, whisky, brandy
  2. średnioprocentowe zawierające co najmniej 7 – 12% alkoholu i są to wina, miody pitne
  3. niskoprocentowe zawierające co najmniej 1,8 – 6% alkoholu to piwa, cydry, kwasy

Wysokoprocentowe rodzaje alkoholi

Rodzaje alkoholi wysokoprocentowych określane są mianem mocnych ze względu na wysokie stężenie procentów w butelce. Narodziny tego napoju zaczynają się podczas fermentacji będącym procesem chemicznym. Mowa o momencie, kiedy to drożdże wchodzą w reakcję z innymi artykułami spożywczymi. Wówczas tworzą one trunek silnie oddziałujący na układ nerwowy jednakże wciąż nadające się do spożycia.

Wysokoprocentowy napój alkoholowy składa się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku ok. 2: 3 (dwie części alkoholu i 3 części wody). Istnieje w dwóch odmianach neutralnym lub smakowym. W najbardziej popularnym napoju, czyli wódce zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj nie mniej niż 37,5% obj., zwykle 40% obj. Tradycyjnymi surowcami do produkcji wódek są produkty pochodzenia rolniczego, takie jak zboża lub ziemniaki.

Białe rodzaje alkoholi wysokoprocentowych

Wódka

Przede wszystkim jest to napój spirytusowy, którego korzenie biegną z Polski oraz Rosji. W Królestwie Polskim, a także i w Rosji do rekreacyjnego użycia okowita lub jak po rosyjsku ją nazywano „żiżennaja woda”, została wprowadzona około XVI w. Spirytusu o mocy nawet 80% rozcieńczano wodą tak, aby powstała 40-procentowa średniowieczna gorzałka.

Współcześnie roztwór podstawowy wcale się nie zmienił, bowiem dalej wykorzystywane jest połączenie spirytusu z wodą. Do wódek tradycyjnych używa się żyto, pszenica lub ziemniaki. Dzięki tym surowcom zachowywane są pewne pożądane i charakterystyczne cechy jak smak czy zapach.

W klasycznym podziale wódek wyróżnia się odmiany czyste oraz gatunkowe. Okowity czyste są wysokoprocentowymi (38-75) alkoholami neutralnymi pod względem aromatu, smaku i barwy. Z kolei użyty spirytus będzie dzielić na wódki zwykłe, wyborowe, luksusowe oraz mieszane. Podział  ten zależny jest od zawartości zanieczyszczeń pozostałych po rektyfikowanym spirytusie. Dlatego też najczystsze wódki określa się mianem premium. Natomiast wódki gatunkowe są aromatyzowane owocami lub ziołami. Do ich produkcji potrzebne są leżakowane spirytusy zbożowe lub winne / owocowe.
Rodzaje alkoholi

Gin

Oryginalna nazwa ginu to jenever pochodzi z Holandii a za jego twórcę uważa się doktora Franciscus’a de la Boë. Początkowo traktowany jako lekarstwo na drogi moczowe zyskał popularność w kategorii tańszych napojów alkoholowych. Natomiast swój szlachetny charakter nabrał za czasów królowej Wiktorii, dzięki czemu zyskaliśmy rodzaj London Dry Gin.

Gin produkowany głównie w Wielkiej Brytanii jest przezroczystym, klarownym alkoholem o charakterystycznym smaku jagód jałowca. Ma gorzko-pikantny smak dlatego w czystej postaci smakuje naprawdę nielicznym. Przeważnie stosowany jako baza rozmaitych koktajli. Co ciekawe istnieje aż 13 ginów, które posiadają chronione oznaczenie geograficzne, jednym z nich jest słynny Plymouth.

Najpopularniejszy drink na bazie ginu stanowi połączenie z tonikiem. Z kolei bardziej złożonym, ale równie popularnym jest koktajl John Collins, czyli gin z wodą gazowaną, sokiem z cytryny i syropem cukrowym. Oprócz tego świetnie sprawdzą się zestawienia z różnego rodzaju sokami owocowymi. W szczególności jabłkowym,  o smaku czarnej porzeczki lub żurawinowym.

Tequila

Tequila jest alkoholem wysokoprocentowym, pochodzącym z Meksyku i produkowanym w stanie Jalisco. Do centralnych miasteczek zalicza się przede wszystkim Tequile, od którego pochodzi nazwa, a także El Arenal i Amatitán. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż prawa do jej produkcji są zastrzeżone, oznacza to, że można ją wyrabiać jedynie w rejonach kraju Ameryki Północnej.

Najpopularniejszym rozróżnieniem grupy alkoholi z rodziny tequili jest blue agave oraz tequila mixto. Do procesu produkcji wykorzystuje się pieczone rdzenie agawy błękitnej, z których uzyskiwany jest sfermentowany sok. Stężenie alkoholu powinno wynosić nie mniej niż 35%, a także nie przekraczać progu 55%.

Tequila blanco, czyli tequila srebrna jest najpopularniejszą odmianą w Polsce, charakteryzuje się białą barwą. Tradycyjnie spożywa się ją w postaci shotów z solą i limonką. Ponadto jest kluczowym składnikiem sławnego drinku tequila sunrise.

Złote rodzaje alkoholi wysokoprocentowych

Whisky

Whisky określana jako napój dżentelmenów jest produkowana na całym świecie. W związku z tym jej charakterystyka jest naprawdę bogata. Z tego względu mamy różnorodne odmiany, standardy jakości, a także metody produkcji, jednakże łączącym elementem jest baza, a mianowicie zboża. Najpopularniejszą jest odmiana Szkocka, która do produkcji wykorzystuje słód jęczmienny i jest to tzw. single matt. Ponadto należy wyróżnić whisky kanadyjska, japońską oraz amerykańską.

Tym, co wyróżnia ten sławny napój alkoholowy, jest etap leżakowania w znamiennych beczkach. Typ beczki, a także długość czasu, jaki spędza w niej trunek, będzie wpływać na jakość produktu. Whisky mogą odpoczywać w różnorodnych pojemnikach np. po rumie, po sherry, po oloroso, po pedr ximenes czy też po burbonie lub po winie. Cena oraz prestiż produktu o rośnie wraz z latami leżakowania. Podstawowy podział obejmuje gatunki z rodziny blend, single malt i single cask. Whisky możemy również spotkać w wielu odsłonach smakowych w tym torfowe, dymny oraz owocowy i łagodny.

Najczęściej podawana jest bez dodatków na kostce lodu. Osoby o wyszukanym smaku chcące oddać się degustacji powinny spożywać alkohol w temperaturze pokojowej w kieliszkach o kształcie tulipana. Wówczas można odkryć jej głębię. Dla mniej wyrafinowanych podniebień proponuje się połączenia z colą ewentualnie czystą wodą.

Rum

Rum jest napojem alkoholowym o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%–81%). Może powstawać ze sfermentowanej trzciny cukrowej lub jej koncentratu, ale tradycyjnym składnikiem bazowym jest Melasa. Różnorodne źródła podają, że jego rodowód wywodzi się z Chin albo Indii. Dodatkowo warto zaznaczyć, iż odbył on drogę po całym świecie, podróżując na statkach wraz z Kolumbem i innymi podróżnikami. Pierwotnie rum kojarzy się z Karaibami. Do głównych ośrodków produkcji można zaliczyć Barbados, Jamajkę, Mauritiusa i Kubę.

Powszechnie rum dzieli się ze względu na kolory

  • biały (przejrzysty) – Charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkawym smaku, dzięki czemu idealnie sprawdza się do koktajli. Przeważnie pochodzi z Portoryko, gdzie powinien leżakować w beczkach ze stali nierdzewnej około roku. Do najpopularniejszych rumów białych należą m.in. Angostura Reserva, Rum-Bar Silver, Rum-Bar Overproof czy Banks 5
  • złoty – dzięki zastosowaniu beczki po burbonie zawdzięcza swój intensywniejszy i bardziej aromatyczny walor smakowy. Bursztynowy kolor również jest wynikiem tego zabiegu. Etap dojrzewania trwa o wiele dłużej niż białego.
  • ciemny – zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat dzięki dojrzewaniu w mocno wypalonych lub zwęglonych beczkach. Jest także stosowany w kuchni do nadawania smaku i aromatu wyrobów cukierniczych i piekarskich. Pochodzi z obszarów takich jak Jamajka, Haiti i Martyniki, a także z krajów Ameryki Środkowej, Nikaragui i Gwatemali.

Średnioprocentowe rodzaje alkoholi

Wino

Z pewnością wino jest jednym z najstarszych trunków, jakie towarzyszą ludzkości. Swoją historię zaczyna już w starożytnej Grecji, Rzymie, a także Egipcie. Jako napój alkoholowy uzyskuje się je w wyniku fermentacji moszczu winogronowego o zawartości alkoholu zwykle w granicach 9–15% obj. Na jego elementy składają się woda w 70 – 90%, etanol, Glicerol, polisacharydy, różne kwasy i związki fenolowe. Dodatkowo w winie możemy znaleźć różnorodne mineralne i witaminy co Wypływa na jego pro zdrowotnych charakter. Na świecie istnieje wiele różnorodnych gatunków wina, wynika to z kraju jego pochodzenia. Aby uzyskać najwyższą kwintesencję smaku, butelki powinny długo leżakować, a ponadto być przechowywane w odpowiednich warunkach o stałej i niskiej temperaturze.

Rozpatrując wino w kontekście barwy, możemy dokonać jego podstawowego podziału. Ponadto jest to również podyktowane użytą odmianą winogron w procesie fermentacji, a także technik winifikacji. Wyróżniamy:

  • wina białe,
  • wina różowe,
  • wina czerwone.

Drugim podziałem, który zasługuje na wyróżnienie, jest zawartość cukru w butelce. Z tego względu wina można podzielić na:

  • wytrawne (dry, sec),
  • półwytrawne (medium dry, demi-sec),
  • półsłodkie (medium sweet, moelleux),
  • słodkie (sweet, doux).

Rodzaje alkoholi – miody pitne

W 2008 r. komisja Europejska nadała naszemu narodowemu miodowi pitnemu miano gwarantowanej tradycyjnej specjalności. Doceniamy go jako alkohol o urzekające smaku i zapachu. Ten tradycyjny alkohol może pochwalić się niezwykle bogatą historią. Znany jest od średniowiecza, a na polskich stołach królował już za czasów Piastów.

Produkuje się go na bazie fermentacji gęstego miodu pszczelego. Niekiedy dodaje się również do roztworu wodę oraz aromatyczne zioła, przyprawy oraz owoce. Miody pitne możemy podzielić ze względu na ich moc i wyróżnia się przy tym półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki i piątaki. Rozróżnienie to wynika ze sposobu wykonania beczki, wyższe stężenie miodu tym lepsza jakość trunku. Na wysoką klasę miodu pitnego wypływa również okres leżakowania, który może wynosić nawet 10 lat.

Rodzaje alkoholi

Rodzaje alkoholi niskoprocentowych

Piwo

Piwo to napój alkoholowy lub bezalkoholowy. Powstaje w wyniku procesu fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Do wytwarzania wykorzystuje się słody i chmiele wraz z innymi produktami. Podstawowy podział tych artykułów obejmuje piwa jasne oraz ciemne. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się wyroby rzemieślnicze powstające w małych rodzinnych firmach. Wyróżniają się one wysoką jakością, a także unikalną kompozycją smakową.

Słodem nazywamy skiełkowane, a także wysuszone ziarna zbóż. Dzięki niemu piwo jest wzbogacone o cukry fermentowane. To właśnie one przerabiają drożdże na alkohol i dwutlenek węgla oraz cukry niefermentowane. W wyniku tego procesu piwo zyskuje charakterystyczny smak i pełnię.

Z kolei chmiel jest pnącą rośliną z rodziny konopiowatych (cannabaceae). Szyszki stanowią najważniejszy element dla sztuki piwowarstwa. Dzięki nim uzyskiwany jest aromat oraz odpowiednia goryczka.

W produkcji wykorzystywane są różnego rodzaju drożdże, a także rozmaite technologia. Dlatego też możemy wyróżnić kilka odmian piw Ale oraz Lagerów.

Najczęściej spotykanych należą:

  • Pilznery, pilznery czeskie i niemieckie oraz amerykańskie
  • Lagery – jasny, ciemny i mild
  • Piwa marcowe
  • Koźlaki
  • Portery
  • Piwa pszeniczne
  • Pale Ale
  • Belgian Ale
  • Indian Pale Ale
  • Stout i dry stout
  • American Ale
  • Altbier

Rodzaje alkoholi - przegląd

Cydr

Cydr, choć często mylony z winem jabłkowym lub piwem o smaku o jego smaku to w żadnym wypadku nim nie jest. Stanowi on zupełnie odrębną kategorię napoju alkoholowego o niskiej zawartości procentów. Powstaje w wyniku fermentacji soku dojrzałych jabłek, a jego zawartość alkoholu waha się od 1,2% do 8,5%. Charakteryzuje się mętnym wyglądem i lekko słodkawym smakiem.

Największą popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii, która to jest również największym jego producentem i konsumentem. Ponadto uwielbiają go pić Hiszpanie, Francuzi i Niemcy oraz Amerykanie.

Co więcej, cydr est wykorzystywany do produkcji innych alkoholi jak np. Calvados czy Applejack