Rodzaje likierów do drinków to wyjątkowo rozbudowana kategoria alkoholi. Różnią się one bowiem kolorem, smakiem i zapachem. Wyróżniamy likiery alkoholowe i bezalkoholowe, a tym samym drinki z ich udziałem również tak samo klasyfikujemy. Oczywiście nadają się one do picia bez dodatków, najczęściej po schłodzeniu lub podane na kostkach lodu. Likiery świetnie łączą się ze sobą i z innymi alkoholami oraz dodatkowymi składnikami drinków, koktajli, czy shakerów. Jest to ich zaletą.
Dzięki takiej możliwości uzyskujemy nie tylko przyjemnie smakujące trunki, ale dodatkowo uroczo wyglądające. Likiery charakteryzują się piękną gamą kolorów, które od razu podsuną nam wiele pomysłów na drinki, koktajle i shakery. Oczywiście likiery alkoholowe, czy bezalkoholowe to np. kremowe trunki, (czekoladowe, kawowe, waniliowe, czy kokosowe). Występują także inne wyjątkowe smaki, jak np. red velvet czy marcepan. Należy podkreślić, że takie likiery również doskonale sprawdzają się jako dodatki do deserów, na przykład ciast, tart czy lodów.
Wśród likierów można znaleźć również barwne i orzeźwiające trunki, których paleta smaków i kolorów jest wyjątkowo szeroka. Istnieją zatem słynne blue curacao, ale także likiery o smaku banana, jabłka, ogórka, czarnego bzu czy mirabelki. Z tego wynika, iż tak naprawdę każdy znajdzie dla siebie coś, co będzie mu odpowiadać do tworzenia fantastycznych kompozycji. Warto też pamiętać, aby w swoim barku mieć kilka różnych likierów, co daje większe pole do popisu podczas tworzenia koktajli i drinków. Likiery to cały wachlarz pomysłów na napoje alkoholowe. Ponadto dobrze mieć też kilka smaków i kilka rodzajów mocniejszego alkoholu w domu, by móc zaskoczyć znajomych na niejednej domowej imprezie, czy spotkaniu z rodziną lub przyjaciółmi.
Rodzaje likierów do drinków – likiery alkoholowe
Kolorowe drinki alkoholowe cieszą się ogromną popularnością od wielu lat. Odpowiednie proporcje alkoholu, likieru alkoholowego, soku i różnych dodatków np. owoców i kostek lodu sprawiają, że całość smakuje o wiele lepiej, niż wówczas, gdy spożywamy sam alkohol. Zawartość procentów jest też o wiele mniejsza przy dużej objętości całego napoju, przez co taki trunek można popijać dłużej i cieszyć się jego smakiem.