Whisky moja żono śpiewał kiedyś lider zespołu Dżem. Co więcej, trunek ten należał również do ulubionych napojów legendarnego Jamesa Bonda. Wielu jest jej miłośników, ponieważ pod różnymi względami szkocka whisky nie ma sobie równych. Znana jest w wielu miejscach na świecie i entuzjaści tego alkoholu nie wyobrażają sobie, aby mogło go nie być wśród dostępnych na rynku propozycji. Dlatego warto przyjrzeć się nieco bliżej temu trunkowi i poznać kilka ciekawostek. Dowiedz się, skąd pochodzą beczki do whisky.
Czym jest whisky?
Jaki zestaw składników ukrywa się pod tą tajemniczą nazwą? Whisky to nic innego jak alkohol, który powstaje przez połączenie jęczmienia, słodu jęczmiennego, a także drożdży. Producenci napoju dodają do niej także inne zboża. Dużą popularnością cieszy się kukurydza. Tak wyselekcjonowane produkty poddaje się procesowi destylacji. Mieszankę przechowuje się w specjalnych beczkach z naturalnego drewna. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ wpływa to na smak wytworzonego napoju. Whisky w zależności od rodzaju przechowuje się od 2 do 3 lat.
Whisky, czyli na początek trochę historii
Gdzie jednak to wszystko się zaczęło? Miejscem, gdzie narodził się ten wyjątkowy alkohol była Irlandia. Był on już produkowany w VII wieku. Tutaj Cię też zaskoczymy, ponieważ na początku wcale nie był on królem podczas zabaw i różnych biesiad. Trunek stanowił remedium na wiele dolegliwości ludzkiego organizmu. Tak zgadza się, whisky wykorzystywano jako lekarstwo! Formułę opracowali mnisi.
Do Szkocji dotarła ona w IX wieku, a popularnym trunkiem stała się dopiero w wieku XVI. Jednak historia tego alkoholu była bardzo burzliwa. Przełom stulecia XVII i XVIII przyniósł zmniejszenie produkcji whisky, ponieważ wytwórcy napoju napotkali przeszkodę w postaci wysokich podatków. Lepsze czasy przyszły dopiero w XIX wieku, gdyż zmniejszenie danin przyczyniło się do produkcji trunku na przemysłową skalę. Pod koniec tego stulecia alkohol wszedł również na inne rynki europejskie, a także amerykański.
Beczki do whisky, skąd pochodzą i dlatego ma to tak duże znaczenie?
Smak whisky zależy oczywiście od unikalnej formuły, ale wpływa na niego również leżakowanie w specjalnych beczkach. To wówczas zachodzą odpowiednie procesy i wytwarzają się niepowtarzalne kompozycje smakowe oraz zapachowe. Najczęściej jest tak, że beczki do whisky wcale nie pochodzą ze Szkocji, a w zdecydowanej większości przypadków ze Stanów Zjednoczonych. W procesie produkcji tego trunku wykorzystuje się beczki, w których wcześniej znajdowały się inne alkohole. Te, które importowane są z Ameryki, pierwotnie służyły do przechowywania bourbona czy koniaku. Zdarza się, że beczki do whisky pochodzą z Europy kontynentalnej i wówczas są one po hiszpańskim winie, sherry. Producenci wykorzystują również beczki po porto i innych winach, na przykład francuskich.
Istotne jest to, że jest to ważny etap wytwarzania legendarnej whisky. Wcześniej leżakowane alkohole wpływają na ostateczny rezultat, jeśli chodzi o smak i zapach trunku. W tym miejscu warto podać przykład. Bourbon nadaje alkoholowi posmaku wanilii, natomiast sherry niepowtarzalną słodkość. Wytwórcy, którzy preferują beczki po porto, uzyskują produkt charakteryzujący się niezwykle mocnym akcentem smakowym.