Wino domowe
5 grudnia, 2022 Autor admin 0
alp-1 lite
Profesjonalny alkomat ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
1199 zł
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui i walizka
➕ 5 dodatkowych ustników, apteczka
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
Alkomat-ALP-1-LITE
evo
Alkomat PRO X-5 plus
199 zł
399 zł
➕ etui do przechowywania
➕ dwa ustniki wielokrotnego użytku + 20 szt. gratis
➕ gratis selfie stick do telefonu
➕ eleganckie etui
➕ 10 dodatkowych ustników
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
swiade
Alkomat PRO X-5
3-lata-gwarancji
3-lata-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat pro-x-5+ 5 lat gwarancji
pro x-3
Alkomat PRO X-3
299 zł
299 zł
➕ etui do przechowywania
➕ 2 ustniki wielokrotnego użytku + 5 szt. gratis
➕ 100 szt. ustników jednorazowych
➕ eleganckie etui
➕ pasek na rękę
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
isober 30
Alkomat iSOBER 30
499 zł
➕ elegancki futerał
➕ wysuwany ustnik + 10 szt. gratis
➕ gratis apteczka samochodowa Promiler
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 dodatkowych
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 gratis
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
swiade
swiade
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
iblow
Precyzyjny alkomat policyjny iBlow
1 599 zł
1 599 zł
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
swiade
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
alkomat policyjny nie taki straszny
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny

Wino domowe jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe, ponieważ jest pełne witamin i minerałów pochodzących z owoców. Warto taki napój przygotować w zaciszu swojego domu. Dowiedz się, jak zrobić domowe wino.

Jak zrobić wino domowe, czyli przygotowanie matki drożdżowej?

Na 2 do 3 dni przed planowanym tłoczeniem owoców przygotowuje się tak zwaną matkę drożdżową. Do jej zrobienia należy do butelki wlać około 150 ml soku owocowego i 300 ml wody. Następnie do takiej mieszanki dosypuje się 2 łyżeczki cukru. Naczynie koniecznie trzeba przykryć czopem z waty i pasteryzować przez blisko 20 minut. Potem uchylamy korek winiarski i dodajemy do całości drożdże. Butelka powinna być odstawiona w ciepłe miejsce, a po 3 dnia matka drożdżowa dodana do balona z winem.

Jak otrzymać moszcz owocowy?

Kolejnym etapem w produkcji domowego wina jest uzyskanie moszczu owocowego. Do tego celu wykorzystuje się zdrowe i dojrzałe owoce. Do domowego wina świetnie nadają się jabłka, winogrona, porzeczki, jeżyny, a nawet truskawki. Mieszanka owocowa musi być wzbogacona w preparat enzymatyczny Pektopol. Dzięki temu uzyskanie soku z owoców będzie dużo łatwiejsze. Całość należy pozostawić w takie formie do odpoczynku na kilkanaście godzin. Warto wykorzystać sito z nałożoną nań gazą, które pozwoli na uwolnienie uzyskanego soku. Może to być też drewniana prasa.

Jak przygotować moszcz owocowy do fermentacji?

Następnym krokiem w drodze do uzyskania wybornego domowego wina jest przygotowanie moszczu owocowego do fermentacji. Do wcześniej otrzymanej mieszanki trzeba dodać wodę, syrop cukrowy i pożywkę dla drożdży. Później moszcz należy przelać do balonu i dodać wyhodowaną wcześniej matkę drożdżową. To przyczyni się do właściwego namnożenia drożdży. W efekcie nastąpi również bardzo szybkie rozpoczęcie procesu fermentacji. Balon należy zamknąć zamontowaną w nim rurką fermentacyjną i pozostawić do odpoczywania w ciepłym miejscu. Tutaj właśnie zaczyna się właściwy proces produkcji domowego wina.

Jakie etapy wyróżnia się przy fermentacji moszczu owocowego?

Fermentację moszczu owocowego można podzielić na trzy etapy: zafermentowanie, fermentacja burzliwa i dofermentowanie, czyli tak zwana fermentacja cicha. Pierwsza faza trwa około 3 dni. Jest to czas, którego cechą wyróżniającą jest gwałtowny rozwój drożdży. Warto przykryć na ten czas balon czopem z waty, aby w ten sposób ograniczyć dostęp drobnoustrojów i innych niepożądanych organizmów do środka. Kolejnym etapem jest fermentacja burzliwa, która trwa kilkanaście dni. Wtedy wzrasta ilość alkoholu, a maleje zawartość cukru w napoju. Rośnie temperatura moszczu. Trzeba tutaj pamiętać, że drożdże tracą swoją aktywność w temperaturze przekraczającej 28 stopni Celsjusza. Zatem przy produkcji wina należy uważać szczególnie w letnie upalne dni. Gdy skończy się fermentacja burzliwa, można do wina dodać kolejną porcję cukru. Ostatnia faza tego etapu to dofermentowanie maleje wtedy intensywność reakcji. Dwutlenek węgla wydziela się w niewielkich ilościach. Drożdże, które obumarły gromadzą się na balonie.

ile promili po kieliszku wina, wino domowe

Ile promili po kieliszku wina? Wino domowe

Młode wino domowe, na czym polega zlewanie?

Po tych wszystkich procesach przychodzi czas na zlewanie młodego wina. Gdy dwutlenek węgla się nie będzie już wydzielał, a na balonie pojawią się drożdże, możemy mieć pewność, że ustała fermentacja. Dlatego należy zlać wino specjalnym wężykiem zaopatrzonym w zacisk i rurkę szklaną z bocznym otworem. Balon z winem należy postawić wyżej niż balon, do którego będziemy przelewać trunek. Trzeba przeprowadzić zasysanie wina przez wężyk i kierować jego koniec do naczynia. Po tygodniu od zlania warto zweryfikować czy wino jest bardziej klarowne i czy pojawił się osad z obumarłych drożdży. Gdy tak się stało, należy jeszcze raz zlać wino. Jednak należy to robić ostrożnie, ponieważ każdy kontakt wina z powietrzem niesie niestety niebezpieczeństwo zakażenia.

Kolejny ważny etap, czyli dojrzewanie wina

Dojrzewanie wina to etap, który poprawia smak trunku. Co więcej, w tym czasie polepsza się również klarowność wina. Alkohole lekkie nadają się już do spożycia po upływie około 2 miesięcy. Natomiast stołowe wina powinny dojrzewać nawet pół roku. Jeszcze lepiej jest z winami deserowymi, ponieważ one do pełnej stabilizacji potrzebują około 3 lat.

Wino domowe – klarowanie

Nie zawsze jest tak, że wino sklaruje się w sposób samodzielny. W takich okolicznościach należy pomóc trunkowi. Zmętnienia można usunąć przez zastosowanie preparatów klarujących. Ważne jest to, aby ten proces przeprowadzić w najniższej możliwie temperaturze.

Wino domowe – przelewanie do butelek

Ostatnim etapem produkcji domowego wina jest przelewanie trunku do butelek. Powinny być one wykonane z ciemnego szkła. Istotne jest także to, aby były one dokładnie umyte. Warto odkazić je spirytusem. Do zakrycia wina należy używać korków. Butelki przechowuje się w pozycji leżącej w temperaturze od 10 do 12 stopni Celsjusza. Takie wino może leżakować nawet kilka lat. Istotne jest jednak to, aby co jakiś czas sprawdzać, czy nie dochodzi do przeciekania wina przez korki. Czas odpoczywania wina zależy od rodzaju trunku.