Wiele osób lubi smak piwa, ale niekoniecznie preferuje alkohol zawarty w napoju. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom takich osób, ostatnimi czasy pojawiło się piwo bezalkoholowe w wielu rodzajach i wariantach. Największy boom zaczął się w 2018 roku. Aktualnie liczba takich trunków przyprawia o prawdziwy zawrót głowy. Czy taki produkt w ogóle zawiera alkohol? Czy można prowadzić po piwie bezalkoholowym?
Piwo bezalkoholowe i piwo 0%— co warto wiedzieć na jego temat? Czy piwo bezalkoholowe zawiera alkohol?
Okazuje się, że nazwa piwo bezalkoholowe jest trochę myląca, gdyż niektóre produkty tego typu mogą go zawierać. Na półkach sklepowych bez trudności znajdziemy artykuły zaliczane do tej kategorii mające procenty. Wynika to z tego, że zgodnie z przepisami prawa jest to trunek, który uwzględnia mniej niż 0,5% alkoholu. W marketach i dyskontach często piwo 0% jest usytuowane zaraz koło napojów gazowanych, a nie w dziale alkoholowym. Dlatego przed zakupem konkretnego napitku należy zwrócić uwagę na etykietę.
Krótka historia piwa bezalkoholowego
Piwa z niską zawartością alkoholu były popularne w średniowieczu. Zastępowały one wodę, która była bardzo zanieczyszczona. Na dobre pojawiały się w okresie prohibicji w Stanach Zjednoczonych. W tym czasie Amerykanie spożywali za dużo alkoholu. W rezultacie Kongres zakazał produkcji sprzedaży i transportu trunków. Trzeba było jakoś to obejść. Niektórzy producenci zdecydowali się wprowadzić piwo niskoalkoholowe o zawartości substancji odurzającej do 0,5%. Twierdzili, że jest to piwo bezalkoholowe, aby działać zgodnie z prawem.
W 1933 roku po zniesieniu prohibicji produkt stracił na popularności. Ponownie pojawiło się w ofercie w latach 80 i 90 dwudziestego wieku na potrzeby przeciwdziałania alkoholizmowi. Jednak dopiero pod koniec obecnej dekady piwo bezalkoholowe znalazło się na podium. Istotne jest to, że w 2018 roku zanotowano 80% wzrost produkcji. W Polsce udział piwa 0% i do 0,5% w rynku piwa ogółem kształtuje się na poziomie 3% i stale rośnie.
Jaka jest różnica między piwem bezalkoholowym a piwem 0%?
W przypadku piwa bezalkoholowego możemy znaleźć śladowe ilości substancji odurzającej. Natomiast piwo 0% nie ma w ogóle alkoholu. Powstaje ono praktycznie według podobnych procesów jak prawdziwy trunek. Na początku przygotowuje się półprodukt na bazie słodu, chmielu, a także wody i drożdży. Fermentacja prowadzi do wytworzenia alkoholu, jednak tutaj się ją przerywa bądź też wykonuje w niskich temperaturach. Gdy techniki te nie przyniosą pożądanego wyniku, podgrzewa się piwo i doprowadza do odparowania alkoholu. W praktyce stosuje się również zjawisko nazywane odwróconą osmozą. Alkohol zostaje wyeliminowany, a produkt zachowuje odpowiednie walory smakowe.