Grzane wino przepisy na zimę

Grzane wino przepisy na zimę

alp-1 lite
Profesjonalny alkomat ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
Profesjonalny alkomat elektrochemiczny ALP-1 Lite
1199 zł
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0
➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania
➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ jako przesiewowy i dowodowy
➕ skórzane etui i walizka
➕ 5 dodatkowych ustników, apteczka
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
alkomat dowodowy ALP-1 Promiler
evo
Alkomat PRO X-5 plus
199 zł
399 zł
➕ etui do przechowywania
➕ dwa ustniki wielokrotnego użytku + 20 szt. gratis
➕ gratis selfie stick do telefonu
➕ eleganckie etui
➕ 10 dodatkowych ustników
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
5-lat-gwarancji
3-lata-gwarancji
3-lata-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat pro-x-5+ 5 lat gwarancji
pro x-3
Alkomat PRO X-3
299 zł
299 zł
➕ etui do przechowywania
➕ 2 ustniki wielokrotnego użytku + 5 szt. gratis
➕ 100 szt. ustników jednorazowych
➕ eleganckie etui
➕ pasek na rękę
➕ 12 m-cy bezpłatnych kalibracji
3-lata-gwarancji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
Alkomat-DA-7100-Alcofind-kalibracja-GRATIS S
isober 30
Alkomat iSOBER 30
499 zł
➕ elegancki futerał
➕ wysuwany ustnik + 10 szt. gratis
➕ gratis apteczka samochodowa Promiler
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 dodatkowych
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
➕ sensor elektrochemiczny
➕ wbudowany ustnik + 10 gratis
➕ eleganckie etui
➕ gratis apteczka
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
Alkomat iSOBER S 2
iblow
Precyzyjny alkomat policyjny iBlow
1 599 zł
1 599 zł
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan 4.0
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
➕ sensor elektrochemiczny FastScan
➕ możliwość pracy w trybie pasywnym
➕ do 750 testów w ciągu godziny
➕ apteczka, kamizelka gratis
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
5-lat-gwarancji
alkomat policyjny nie taki straszny
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
Gotowy-do-skalibrowany-uzycia
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny
alkomat policyjny nie taki straszny

Grzane wino zwane też grzańcem to rozgrzewający napój alkoholowy. Przygotowuje się go z podgrzanego, najczęściej czerwonego wina, chociaż i czasami z wina białego z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw oraz innych lubianych przez nas składników. Warto podkreślić, że historia przyrządzania grzańca sięga czasów starożytnego Rzymu. Przygotowywano wówczas wino grzane z przyprawami korzennymi i miodem. Tymczasem do Europy tradycja picia takiego grzańca z wina została zanotowana dopiero w czasach nowożytnych.

Grzane wino w Europie

Na przestrzeni wieków każdy z krajów opracował swoje własne przepisy na grzane wino. W Niemczech popularny jest Glühwein, co oznacza dokładnie grzane wino. Sporządza się je na bazie czerwonego wina z dodatkiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej. Okazuje się, iż jego receptura najbardziej przypomina polskiego grzańca. Natomiast w Anglii przyrządza się Mulled Wine, co też tłumaczy się jako grzane wino. Z kolei w Skandynawii grzane wino nazywane jest Glögg. Tradycyjnie dodaje się do niego rodzynki, krojone migdały oraz często wzmacnia się je odrobiną wódki lub brandy.

Grzane wino w Polsce

Natomiast w Polsce najbardziej znany jest grzaniec galicyjski, tj. gotowe grzane wino, które należy jedynie podgrzać, a występuje ono w kilku kompozycjach smakowych takich jak: tradycyjny grzaniec z przyprawami korzennymi, grzane wino z miodem i wino grzane bezalkoholowe.

Przepisy na grzane wino powinna znać każda gospodyni. Trunek ten pija się głównie w okresie zimowym i jesiennym, kiedy na dworze deszcz, plucha, śnieg i mróz. Taki grzaniec z przyprawami powoduje uśmiech na twarzy, a ciało przyjemnie się rozgrzewa. Dlatego też gospodarze uzupełniają domowy barek o odpowiednie wina, a szafki wypełniają korzennymi przyprawami i innymi dodatkami. Można stwierdzić, że przepisy na grzane wina są często zaczerpnięte z różnych krajów i ich tradycji.

Grzane wino – główne zalety

Grzane wino jest stosowane jako napój alkoholowy, dla rozluźnienia i poprawy humoru. Może być używane też jako lek na przeziębienie dzięki rozgrzewającemu działaniu. Dodatkowo jest smaczne i roztacza dookoła przyjemny aromat. Okazuje się, iż do grzanego wina najchętniej przyznają się Szwedzi, bowiem w surowym, skandynawskim klimacie świąteczne ważenie glöggu jest po prostu tradycją. Zdarza się również, że grzaniec lubią nawet osoby na co dzień nieprzepadające za winem, szczególnie wytrawnym. Należy zaznaczyć, iż wino grzane jest po prostu inną kategorią napitku, nawet niespecjalnie alkoholowego, bowiem część alkoholu ginie w procesie podgrzewania.

Grzane wino przepisy na zimęGrzane wino – zarys historyczny

Prawdopodobnie pierwszy przepis na grzane wino sporządził Hipokrates, który zwany jest starożytnym greckim ojcem dzisiejszej medycyny. Opisał on ten napitek jako „leczniczy tonik”. Przy tym był on bardzo popularny wśród starożytnych Rzymian, a przygotowywany w wielu odmianach w zależności od dodatków np.: z domieszką miodu, z przyprawami korzennymi, a nawet szlachetnymi olejkami. Ciekawostką jest fakt, że Rzymianie do sporządzania grzanego wina stosowali specjalne urządzenia, które obecnie uznaje się za pierwowzory np. samowarów do parzenia herbaty. Jedno z takich naczyń znaleziono w ruinach słynnych Pompei, w których znajduje się dziś muzeum w Neapolu.

Natomiast jak zrobić grzane wino opisywali znani kronikarze i kucharze z czasów starożytnego Rzymu. Wówczas już dodawano do niego m.in. cynamon, kardamon, goździki czy imbir, które do dziś są podstawowymi przyprawami do wina. Sam napitek uważano także m.in. jako środek poprawiający potencję u mężczyzn.

Średniowieczne grzane wino i Krzyżacy

Podgrzewane, przyprawiane wino pojawiło się w Europie w średniowieczu, w ówczesnej Katalonii. Początkowo zalecany było ono głównie jako lekarstwo na choroby związane z zaburzeniami trawienia. Popularność tego trunku rosła wraz z podbojami geograficznymi i coraz większą dostępnością korzennych przypraw oraz cukru. Na początku do grzanego wina stosowano bowiem bardzo drogi cukier trzcinowy lub miód. Odwrotnie do popularnych przeypuszczeń, miód używano w biedniejszych domach, a szlachetnie urodzeni używali cukru, który był dużo droższy.

Na ziemiach dzisiejszej Polski wino grzane pojawiło się najprawdopodobniej za sprawą Krzyżaków, którzy handlowali m.in. egzotycznymi przyprawami. Natomiast zwyczaj słodzenia grzanego wina miodem zamiast cukru do dziś odróżnia nas od innych nacji. Jak już pisaliśmy grzaniec jest popularny również w całej Skandynawii i krajach nadbałtyckich byłego ZSRR (np. w Estonii). Także lubią go Niemcy, Austriacy i Anglicy. Generalnie zatem w północnej części naszego kontynentu, gdzie panuje chłodniejszy klimat i tym samym jest więcej chętnych do spożywania rozgrzewających napojów.

Jakie wino nadaje się do przygotowania grzańca

Zdecydowana większość koneserów grzanego wina uważa, że do jego sporządzenia nadaje się każde wino, ale głównie czerwone. Natomiast białe wino bywa spotykane jako składnik grzańca, ale podgrzane traci ono niemal wszystkie swoje zalety smakowe. Tymczasem jeżeli chodzi o wino czerwone, to nie ma większego znaczenia konkretny rodzaj wina, czy też szczep winogron użyty do jego produkcji. Bowiem w procesie podgrzewania wina „giną” wszystkie delikatne smaki i aromaty trunku, a resztę dopełnia aromat użytych do grzańca przypraw i składników. Z tego względu zaleca się używanie win nawet tańszych, bo nie ma sensu podgrzewać drogiego wina.

Wino grzane – stosowane przyprawy

Stosowane przyprawy w przepisie na grzane wino leżą wyłącznie w gestii przyrządzającego. Zatem każdy może przygotować własny zestaw przypraw do grzanego wina. Do tych najbardziej tradycyjnych należą przede wszystkim przyprawy korzenne tj.: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy cynamon. Bardzo popularne jest też dodawanie odrobiny anyżu. Ponadto do przypraw korzennych doskonale pasuje dodatek owoców, najlepiej cytrusowych: pomarańczy czy cytryn. Grzane wino najczęściej się też dosładza. W tym względzie najlepiej sprawdza się miód, cukier trzcinowy lub np. syrop z agawy.

Samo grzane wino nie rozgrzewa tylko za sprawą zawartego w nim alkoholu, ale również dodanych przypraw korzennych. Piękny aromat, który im zawdzięczamy to nie wszystko, gdyż dodane składniki mają także korzystne dla naszego zdrowia działanie.

Grzane wino przepisy na zimęCynamon

Jest on rośliną znaną już w starożytności.  Obecnie stosuje się ją ze względu na silne działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz dezynfekcyjne. Cynamon stosuje się również w przypadku braku apetytu, wspomaga on bowiem trawienie, zapobiega wzdęciom i niestrawnościom, a przy tym intensywnie pachnie.

Goździki

Zawierają one przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki z organizmu, co wpływa dodatnio na spowalnianie starzenie się organizmu. Wspomagają one również usuwanie toksyn z ustroju. Ważne jest także to, że w chłodne, zimowe dni, dzięki właściwościom antyseptycznym, goździki wzmacniają układ odpornościowy oraz likwidują stany zapalne i infekcje.

Imbir

Jest on domowym środkiem leczniczym, który sprawdza się w zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki zawartym w nim substancjom przeciwzapalnym jest zatem skuteczny w leczeniu przeziębień oraz także dolegliwości bólowych stawów. Imbir zwalcza również dolegliwości żołądkowe, zmniejsza mdłości, biegunkę i bóle brzucha.

Kardamon

Przyprawa ta łagodzi objawy przeziębienia i grypy oraz także wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i kaszlu. Dodatkowo działa moczopędnie, co pomaga w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu. Kardamon, jak imbir ma silne właściwości przeciwzapalne. Dzięki temu ogranicza on ból i obrzęk, w przypadku infekcji między innymi błony śluzowej jamy ustnej i gardła.

Anyż

Anyż jest produktem naturalnym i zwie się anyżem gwiaździstym, bądź anyżem gwiazdkowym lub badianem właściwym. Wywodzi się on z południowo-wschodniej Azji i wyróżnia się niezwykłym kształtem owoców uformowanych w rodzaj gwiazdy. Każde ramię kryje aromatyczne ziarenko. Anyż gwiaździsty posiada znaczne ilości olejków eterycznych, które nadają potrawom charakterystyczny, lekko słodki posmak.

Stosuje się go zatem często do różnego rodzaju mięs. Ponadto dobrze komponuje się z warzywami, szczególnie z czosnkiem i pomidorami. Tymczasem anyż gwiazdkowy jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni chińskiej, indyjskiej i tajskiej. Jest on głównym składnikiem orientalnej przyprawy 5 smaków oraz sosów do marynowania i duszenia drobiu i wieprzowiny. Doskonale pasuje do ryb i owoców morza, wpływając na wyjątkowy aromat warzyw. Inne zastosowanie to: do wykonania grzanego wina, ciast, kompotów, budyniów, innych alkoholi, w codziennym gotowaniu lub jako ozdoba.

Anyż gwiaździsty od setek lat ma zastosowanie w niwelowaniu skutków przejedzenia. Przyprawa ta pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a także działa rozkurczowo. Jest to sprawdzony i skuteczny środek stosowany na niestrawność, jak i wzdęcia. Inne jego prozdrowotne właściwości to: świetnie sprawdza się jako środek w schorzeniach układu oddechowego. Przede wszystkim w przypadku występowania kaszlu. Pobudza on także wydzielanie śluzu sprawiając, że działa on wykrztuśnie. Warto wiedzieć, iż z anyżu gwiaździstego pozyskuje się kwas szikimowy. Jest to substancja, która coraz częściej znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej i skłonnej do trądziku.

Gotowa przyprawa do grzanego wina

Na rynku jest bardzo dużo gotowych mieszanek, które w szybki sposób umożliwiają nam sporządzenie rozgrzewającego napoju. Jest on co prawda również smaczny, jednak warto zwrócić uwagę na fakt, iż w jego składzie dominuje cukier, o czym często zapominamy. Lepszym wyjściem jest zatem samemu eksperymentować z dobrymi przyprawami.

Grzane wino – na co należy zwrócić uwagę przy jego przygotowaniu

Najważniejsza jest tylko jedna zasada tj. wina przy podgrzewaniu nie wolno zagotować. Wino zagotowane całkowicie traci swoje walory smakowe. Zatem podgrzewamy wino do temperatury mniej więcej 700C-800C, do momentu kiedy zacznie leciutko parować i to jest znak, że należy zdjąć naczynie z palnika.

Grzane wino przepisy na zimęGrzane wino przepis dla klasycznego grzańca

Jak zrobić grzane wino? Nie jest to proste pytanie, ponieważ przepisów na jego przyrządzenie jest  wyjątkowo dużo i tyle ilu jest jego amatorów. Na początku przedstawimy zatem najprostszy przepis na grzane wino klasyczne z dużą ilością przypraw korzennych i suszonych owoców. Taki gorący trunek doskonale poprawi nasz humor w zimowe wieczory i będzie też świetną rozgrzewką po narciarskich wyczynach na stoku.

Przepis na grzane wino klasyczne jest bardzo prosty i zawiera takie składniki jak: czerwone wino i kilka podstawowych przypraw, wśród których należy wymienić laski cynamonu, goździki, kardamon i cytrusy. W tym przypadku z powodzeniem sprawdzi się świeża pomarańcza lub cytryna. Dodatkowo można także dodać skórki tych owoców. Wówczas smak grzanego wina klasycznego będzie trochę delikatniejszy, niż w wypadku zastosowania skórki wraz z owocem.

Owoce do grzanego wina

Najbardziej popularny przepis na grzane wino klasyczne zawiera w swoim składzie pomarańczę lub cytrynę, co jednak nie jest regułą. Do przygotowania smacznego grzanego wina można również użyć innych owoców, takich jak brzoskwinie czy suszone jabłka. W niektórych przepisach znajdują się także wersje z suszonymi śliwkami, czy rodzynkami, a nawet żurawiną. Wszystko zależy tak naprawdę od naszego smaku i upodobań. Jeśli mamy ochotę na prawdziwie owocowe można połączyć wyżej wymienione składniki w dowolnej ilości i składzie.

Przyprawy do wina grzanego

Przyprawą popularną i zarazem podstawową do grzanego wina są goździki i bez nich trudno wyobrazić sobie prawdziwego grzańca. Następną przyprawę stanowi cynamon rekomendowany najczęściej w laskach. Jeżeli nie mamy takiej postaci to dodajemy małą łyżeczkę sproszkowanej przyprawy, choć efekt będzie wówczas nieco gorszy. Ponadto do wina grzanego dobrze jest też dodać gwiazdkę anyżu i kardamon. W tym przypadku należy jednak kierować się swoim gustem. Dla konsumentów lubiących ostre przyprawy poleca się dodanie gałki muszkatołowej, a nawet czarny pieprz. Trzeba również pamiętać dopełnieniu całości grzańca o świeżym korzeniem imbiru.

Czym osłodzić grzane wino

Rodzaj zastosowanego słodzika znów zależy od naszego smaku oraz od rodzaju wybranego wina. Jeżeli wino będzie słodkie, to może okazać się, że nie warto go dosładzać. Natomiast wina półwytrawne i wytrawne, które są zazwyczaj polecane można dosłodzić łyżką miodu, cukru białego, trzcinowego lub cukru waniliowego. Dobrze byłoby, aby zastosować prawdziwe, naturalne laski wanilii, które nie tylko dodają słodyczy, lecz również wspaniałego aromatu.

Grzane wino przepis z zastosowaniem wina białego

W polskiej kulturze grzane wino bardziej kojarzy się z jego czerwoną odmianą. Nie mniej jednak wino białe również doskonale nadaje się do przyrządzenia go w wersji na ciepło. Przepis na jego zrobienie jest w zasadzie taki sam, jak w wypadku wina czerwonego, a smak jest zaskakujący. Białe wino bowiem jest lżejsze i bardziej orzeźwiające. Zatem jeśli czerwone wino grzane z jakiegoś powodu wydaje nam się za ciężkie, warto wówczas zastosować białe wino grzane.

Grzane wino jak zrobić

Przepis na zrobienie grzanego wina jest bardzo prosty. Dodajemy bowiem ulubione składniki, przelewamy wino do garnka i podgrzewamy je na wolnym ogniu. Dalej czekamy do czasu, aż wino zacznie delikatnie parować. Nigdy jednak nie doprowadza się go do wrzenia, ponieważ traci ono wówczas swoje właściwości.

Grzane wino przepis z „wkładką”

W celu uzyskania wina grzanego o większej mocy można do niego dolać inny alkohol np. rum, martini, likier owocowy czy brandy.

Grzane wino przepisy na zimęGrzane wino przepisy – wybrane przykłady

Dla wielu osób grzane wino jest czymś, bez czego nie wyobrażają sobie oni zimniejszych pór roku, a szczególnie zimy. Grzane wino bowiem to zdecydowanie smak i zapach zimy. W niektórych krajach w okresie świątecznym można je dostać na każdym jarmarku bożonarodzeniowym. Rozgrzewa ono zziębniętego spacerowicza, a przy okazji zapewnia przyjemną lekkość w nogach i głowie. Oczywiście ile krajów i nacji tyle jest przepisów na ten napitek. Dlatego przedstawimy wybrane przykłady przepisów na grzane wino.

Wino grzane — grzaniec galicyjski

Grzaniec galicyjski jest grzanym winem z korzennymi przyprawami. Jest to klasyczny przepis na napitek pijany najchętniej w chłodne, jesienno-zimowe dni, kiedy mamy święta. Wprowadza on nas w ich nastrój i szybko rozgrzewa. Zaleca się serwowanie go w kamionkowym kubku do grzanego wina dobrze utrzymującym jego ciepło. Do sporządzenia takiego grzańca sprawdza się czerwone wino półwytrawne lub półsłodkie, w zależności od naszych preferencji, co do jego słodkości.

Składniki i wykonanie

Czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i imbir, pomarańcza i miód.

Galicyjskie wino grzane wykonuje się w następujący sposób: całą butelkę czerwonego wina przelewa się do garnka i wstawia naczynie na najmniejszy ogień. Po czym dodaje się korzenne przyprawy do grzanego wina takie jak: szczyptę lub laskę intensywnie pachnącego cynamonu i parę goździków. Następnie dorzuca się kilka plasterków rozgrzewającego imbiru i wzmacniającą aromat startą gałkę muszkatołową. Dalej wkrawa się parę plastrów pomarańczy, które nadają grzańcowi cytrusowego posmaku. W przypadku półwytrawnego wina dodaje się jeszcze łyżkę miodu, by grzaniec był słodszy. Podgrzewamy i mieszamy, ale nie zagotowujemy.

Grzane wino po francusku – grzaniec

Przepis na grzane wino po francuski bazuje na klasycznym przepisie, wzbogaconym jednak o kwaskowaty posmak soku z cytryny i charakterystyczny aromat cukru trzcinowego oraz anyżu. Jak zrobić grzane wino z pomarańczą w stylu francuskim?

Składniki i wykonanie

Czerwone wino, laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, kilka goździków, pomarańcza, pół cytryny i cukier trzcinowy.

Sporządzanie takiego grzańca rozpoczyna się od wlania do garnka butelki czerwonego wina oraz dodaniu laski cynamonu, gwiazdki anyżu i paru goździków. Korzenne przyprawy sprawiają, że grzaniec uzyskuje wyjątkowy aromat. Dwa plastry pomarańczy kroimy w trójkąty. Wyciskamy sok z reszty pomarańczy oraz połówki cytryny. Wszystko dodajemy do garnka, który podgrzewa się na wolnym ogniu. Ilość dodanego cukru zależy od słodkości wybranego wina, dlatego najlepiej wsypywać go stopniowo. Wszystko mieszamy.

Rozlewamy grzaniec przez sitko do wielkiego słoja, z którego za pomocą kraniku każdy będzie mógł nalać sobie grzańca do kubków z uchem.

Grzane wino przepisy na zimęSkandynawski glögg, czyli grzane wino z miodem i wódką lub brandy

Jako ciekawostkę potraktujmy fakt, że w czasie Świąt Bożego Narodzenia w Szwecji sprzedaje się blisko 6 milionów litrów grzanego wina. Przedstawiamy domową wersję tego trunku, którą uwielbia cała Skandynawia. Należy zaznaczyć, iż ten rozgrzewający grzaniec z wina i wódki jest świetny na przeziębienie.

Składniki i wykonanie

Czerwone półwytrawne wino, 2 szklanki soku pomarańczowego, świeży imbir, laski cynamonu, goździki i pestki kardamonu oraz miód lub cukier, 2 kieliszki wódki lub brandy, rodzynki i migdały.

Wykonanie grzańca rozpoczynamy od przygotowania wywaru z pomarańczy. W tym celu w rondlu podgrzewa się sok pomarańczowy i dodaje korzenne przyprawy: 2 plasterki świeżego imbiru, 2 laski cynamonu, kilka goździków i pestki kardamonu. Następnie taki wywar gotuje się na wolnym ogniu nawet do 30 minut. Gdy jest już gotowy, przelewa się go przez sito do drugiego garnka, aby połączyć go z butelką czerwonego półwytrawnego wina. Dodajemy cukier do smaku oraz 2 kieliszki wódki lub brandy. Na końcu podgrzewa się całość i przelewa do kubeczków, wcześniej wypełnionych rodzynkami i obranymi migdałami.

Gorący poncz Feuerzangenbowle, czyli grzane wino po niemiecku

Jest to kolejny przykład grzanego wina sporządzanego przez Niemców. Ten gorący poncz jest dobrym wyborem na zimne wieczory. Niemcy mają po prostu bzika na punkcie grzańców z korzennymi przyprawami. Z tego względu co roku w Niemczech organizowane są bożonarodzeniowe jarmarki, na których można spróbować grzanego wina w kubku i zagryźć to pieczonymi kasztanami.

Składniki i wykonanie

Czerwone niewytrawne wino, goździki, cynamon, anyż, cytryna i pomarańcza, pół szklanki soku pomarańczowego oraz kostki cukru.

Jedną połówkę pomarańczy kroi się w plasterki, a z drugiej wyciska sok. Sok wyciska się także z całej cytryny. Poncz bowiem musi mieć mocny cytrusowy smak. Następnie podgrzewa się wino w garnku i dodaje do niego wyciśnięte soki, kawałki owoców oraz sok pomarańczowy. Dodatkowo poncz doprawia się paroma goździkami, gwiazdkami anyżu oraz szczyptą cynamonu. Gdy wino zaczyna lekko parować, zdejmuje się garnek z ognia. W klasycznej wersji kostkę cukru umieszcza się na specjalnych szczypcach i polewa wysokoprocentowym alkoholem, aby „płonęła”. Tymczasem w domowej wersji, przelewa się poncz do kubka z podgrzewaczem, który utrzymuje właściwą temperaturę napitku, po czym wrzuca się do niego kostki cukru.

Jak zrobić grzane wino z żurawiną składniki

500 ml czerwonego wina, 300 g cukru trzcinowego, 4 pałeczki cynamonu, 2 laski wanilii, 6-8 gwiazdek anyżu, 6 goździków, 750 g świeżej żurawiny amerykańskiej i 100 g orzechów włoskich (np. z Kalifornii).

Wykonanie

W pierwszej kolejności podgrzewa się w rondlu czerwone wino z cukrem trzcinowym, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Należy mieszać ten skład i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie rozdzielić żurawinę amerykańską i orzechy włoskie do wszystkich słoików, a następnie zalać wywarem z czerwonego wina z przyprawami. Słoiki zakręcić.

W dalszej kolejności do brytfanki lub formy do pieczenia nalewa się wrzątku do wysokości ok. 2,5 cm, a następnie wstawi się do niej słoiki.

Następnie wekuje się je w temperaturze 175°C, dopóki w słoikach nie pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 35-45 minut). Przy czym piekarnik gazowy (poziom 2-3, z obiegiem) nie jest zalecany w przypadku używania słoików z pierścieniami z gumy. Piekarnik wyłącza się i pozostawia słoiki na ok. 30 minut w gorącej wodzie. Nieotwierane słoiki mogą czekać do 3-4 miesięcy, a po ich otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i wypić wino w ciągu jednego tygodnia.

Jak zrobić grzane wino z jabłkami

Jest to przepis na aromatyczny grzaniec z jabłkami. Tym grzanym winem z jabłkami i aromatycznymi korzennymi przyprawami, których zapach podczas gotowania unosi się w każdym pomieszczeniu w domu można rozgrzać się zimową porą.

Składniki i wykonanie

1 litr wina czerwonego półsłodkiego, 50 ml rumu, 2 jabłka, 3 owoce kardamonu, 3 gwiazdki anyżu, 10 sztuk goździków, 2 laski cynamonu i 3 łyżki miodu.

Przygotowanie rozpoczyna się od obrania jabłek i pokrojenia ich w drobną kostkę. Następnie do garnka wlewa się wino do grzańca, dodaje rum, pokrojone jabłka i miód. Po czym dodajemy kardamon, anyż, goździki i cynamon. Całość podgrzewa się na niewielkiej mocy palnika. Co jakiś czas miesza się zawartość garnka. Wino mocno podgrzewamy, ale uważamy, aby nie wrzało. Należy je zatem podgrzać maksymalnie do 80 stopni Celsjusza, w przeciwnym razie straci swój smak i aromat. Gotowy napój przelewamy do kubków.

Grzane wino przepisy na zimęGrzane wino przepis z sokiem malinowym składniki

750 ml wina czerwonego półsłodkiego, 1 pomarańcza, 3 łyżki soku malinowego, 3 łyżki miodu, 8 ziaren goździków, 4 plasterki obranego imbiru, 2 gwiazdki anyżu i 1 laska cynamonu.

Wykonanie

Pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić w plastry. Do garnka wlewa się wino, dodaje plastry pomarańczy, sok malinowy, miód i przyprawy. Następnie mieszankę podgrzewa się na małym ogniu, co pewien czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Gorący napój przelewa się do kubków lub szklanek.

Grzane wino przepis z sokiem karmelowym

Wino grzane karmelowe ma dwie zalety tj.: bazę karmelową przygotowuje się z wyprzedzeniem, dzięki czemu jest zawsze pod ręką, a poza tym uzyskuje się niesamowity smak świąt.

Składniki i wykonanie

Syrop karmelowy na 2 litry wina sporządzamy ze składników: 500 g cukru trzcinowego (można użyć również klasycznego białego), 5–6 lasek cynamonu, 10 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 2 obrane nasiona kardamonu, 200 ml ciemnego rumu, 100 ml wody, 2 cytryny i 1 pomarańcza.

Najpierw do garnka wsypuje się cukier i rozpuszcza się go, aby powstał karmel. Należy pilnować, aby karmel nie stał się zbyt ciemny. Po czym dodaje się przyprawy, wodę, rum i doprowadza do wrzenia. Cytrynę i pomarańczę trzeba dobrze umyć, pokroić je w plastry i dodawać do karmelowej bazy. Mieszanka powinna bulgotać ok. 20 minut na małym ogniu. Następnie zdejmuje się syrop z kuchenki i pozostawia do ostygnięcia do następnego dnia. Jeśli chcemy od razu przygotować grzane wino, to wymiesza się syrop z dwoma litrami czerwonego wina i podgrzewa je. Nie można pozwolić na wrzenie. Należy również pamiętać, że napój przeznaczony jest tylko dla dorosłych.

Zestaw do grzanego wina

Wiadomo, że po grzane wino szczególnie chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Taki grzaniec błyskawiczne rozgrzeje i sprawi, że będzie nam wyjątkowo przyjemnie. Do jego przygotowania i serwowania przydadzą się nam specjalne naczynia lub gotowy zestaw do grzanego wina.

Kubki i podgrzewacze

Najczęściej nie są to zwykłe filiżanki, szklanki czy kieliszki, a odpowiednie kubki do grzańca i dzbanuszki z uszami lub bez. Mają one grube, zatrzymujące ciepło ścianki, które zachowają pożądaną temperaturę i smak napoju przez dłuższy czas. Producenci takich akcesoriów proponują profesjonalne kubki do grzanego wina wykonane z ceramiki i kamionki. Kubki do grzańca są nie tylko bardzo praktyczne, ale i pięknie wyglądają. Z pewnością będą ozdobą kuchni czy jadalni.

Naturalne materiały zostały przystosowane do kontaktu z żywnością. Ponadto cechują się one zwiększoną wytrzymałością na uszkodzenia, zarysowania i odpryski. Kubki do grzańca o tradycyjnej formie i designie, inspirowane są stylistyką dawnych naczyń. Znawcy twierdzą, że dzięki temu serwowane w nich wino będzie smakować jeszcze lepiej. Dodatkowo ma rynku można znaleźć inne produkty do grzanego wina. Są to przede wszystkim podgrzewacze oraz dzbanki. Sprzedawane są one w kompletach, większych zestawach lub pojedynczo.

Grzane wino przepisy na zimęDzbanki do grzanego wina, garnki i rondelki

Pojemne i wygodne kamionkowe dzbanki wyprodukowane przez znaną i cenioną na rynku artykułów wyposażenia kuchni nadają się idealnie do napojów oraz grzanego wina. Posiadają one różne kształty oraz wielkości. Są tradycyjnymi dzbankami pokrytymi glazurą wewnątrz i na zewnątrz. Naczynia te nadają się również do podawania zimnych napojów, soków, mrożonej herbaty, czy wody z lodem. Artykuły te prezentują się bardzo oryginalnie i stylowo. Są one wyjątkowo trwałe oraz solidne, dlatego będą służyć w każdej kuchni przez wiele lat. Dzięki swoim kształtom, kolorom i wzorom pięknie prezentują się na każdym stole.

Należy zaznaczyć, iż naczynia do grzanego wina mogą być także wykonane z żaroodpornego szkła. Dodając do kubków stylowe dzbanki z podgrzewaczami i eleganckie szklanki do napojów świetnie udekorują każdy stół podczas przyjęcia, czy spotkania z przyjaciółmi. Dodajmy, iż wino można podgrzewać w kuchence mikrofalowej, ale najlepiej smakuje przygotowane tradycyjnie w garnku, czy wygodnym rondelku z rączką.

Grzane wino przepisy na zimę i alkomat dla bezpieczeństwa

Podsumowując należy zaznaczyć, iż przygotowane grzane wino nie jest absolutnie przeznaczone dla dzieci. Dorośli natomiast powinni kontrolować swoje możliwości wypijania takiego napitku, tym bardziej że wbrew pozorom wypijanie słabszego wina w większej ilości może zwodniczo działać na psychikę i organizm człowieka. Zatem te osoby, które prowadzą samochody powinny posiadać ze sobą sprawne i skalibrowane alkomaty, aby sprawdzić poziom alkoholu we krwi. Sklepem, w którym można się zaopatrzyć w taki alkomat jest Alkokalibrator. Oferujemy różne rodzaje tych alkomatów elektrochemicznych, a doradcy z chęcią pomogą w ich zakupie. Ponadto świadczymy usługi kalibracji większości dostępnych na rynku alkomatów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Call Now Button