➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0 ➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy ➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania ➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ precyzyjny sensor elektrochemiczny Qmol 4.0 ➕ możliwość pracy jako przesiewowy i dowodowy ➕ skórzane etui oraz walizka do przechowywania ➕ 5+10 dodatkowych ustników
➕ jako przesiewowy i dowodowy ➕ skórzane etui i walizka ➕ 5 dodatkowych ustników, apteczka
Wino domowe jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe, ponieważ jest pełne witamin i minerałów pochodzących z owoców. Warto taki napój przygotować w zaciszu swojego domu. Dowiedz się, jak zrobić domowe wino.
Jak zrobić wino domowe, czyli przygotowanie matki drożdżowej?
Na 2 do 3 dni przed planowanym tłoczeniem owoców przygotowuje się tak zwaną matkę drożdżową. Do jej zrobienia należy do butelki wlać około 150 ml soku owocowego i 300 ml wody. Następnie do takiej mieszanki dosypuje się 2 łyżeczki cukru. Naczynie koniecznie trzeba przykryć czopem z waty i pasteryzować przez blisko 20 minut. Potem uchylamy korek winiarski i dodajemy do całości drożdże. Butelka powinna być odstawiona w ciepłe miejsce, a po 3 dnia matka drożdżowa dodana do balona z winem.
Jak otrzymać moszcz owocowy?
Kolejnym etapem w produkcji domowego wina jest uzyskanie moszczu owocowego. Do tego celu wykorzystuje się zdrowe i dojrzałe owoce. Do domowego wina świetnie nadają się jabłka, winogrona, porzeczki, jeżyny, a nawet truskawki. Mieszanka owocowa musi być wzbogacona w preparat enzymatyczny Pektopol. Dzięki temu uzyskanie soku z owoców będzie dużo łatwiejsze. Całość należy pozostawić w takie formie do odpoczynku na kilkanaście godzin. Warto wykorzystać sito z nałożoną nań gazą, które pozwoli na uwolnienie uzyskanego soku. Może to być też drewniana prasa.